10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 15:46
No menu items!

Monitorul Oficial ar putea fi disponibil online gratuit în mod permanent

spot_img

Monitorul Oficial al României ar putea fi disponibil online gratuit, în mod permanent, nu doar timp de zece zile de la publicare, conform unui proiect de act normativ adoptat recent de senatori.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 18 şi a art. 19 din Legea nr. 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României a fost adoptată luni de Senat, ca primă Cameră sesizată. Totuşi, pentru a se aplica, proiectul are nevoie şi de votul deputaţilor.

Aşa cum reiese din documentul aprobat, Monitorul Oficial al României ar urma să fie disponibil contra-cost doar în varianta tipărită, varianta electronică urmând să fie gratuită, fără nicio limitare.

„Regia Autonomă „Monitorul Oficial” editează Monitorul Oficial al României, atât în format tipărit, cât şi în format electronic. Formatul tipărit este pus la dispoziţia tuturor utilizatorilor contra-cost, iar formatul electronic în mod gratuit. Regia Autonomă „Monitorul Oficial” realizează un produs electronic conţinând sumarele monitoarelor şi actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet şi este disponibil permanent, în varianta electronică pentru citire”, scrie în proiectul propus.

În prezent, varianta electronică a Monitorul Oficial este disponibilă gratuit timp de doar zece zile de la publicare. Astfel, persoanele care vor să citească numere ale Monitorului mai vechi de zece zile trebuie să le cumpere.

Votul de adoptare al senatorilor a venit în contradicţie cu raportul de respingere înaintat de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări. Membrii acesteia au considerat că asigurarea accesului permanent gratuit la varianta electronică a Monitoruluiva avea un impact financiar negativ pentru Regie, care nu se va mai putea autosusţine din moment ce persoanele interesate de achiziţionarea publicaţiei ar putea să renunţe la abonamente în favoarea ediţiei electronice.

Proiectul va fi transmis Camerei Deputaţilor, care va trebui să se pronunţe asupra acestuia prin vot decisiv.