1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:11
No menu items!

Monica Macovei, în atenția DIICOT

spot_img

Candidata este acuzată de comunicare de informații false și trădare

Monica_Macovei_SZ

Candidata independentă la alegerile prezidențiale Monica Macovei a intrat în atenția procurorilor DIICOT, care verifică un denunț formulat de directorul Grupului de Investigații Politice (GIP), Mugur Ciuvică, și Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Potrivit grupul.ro, în 11 iulie 2014, FACIAS și GIP au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție un denunț împotriva Monicăi Macovei, în care o acuză pe aceasta de comunicare de informaţii false și trădare prin subminare economică, politică sau a capacităţii de apărare a statului.

Concret, Monica Macovei este acuzată că, în calitate de europarlamentar, a făcut anumite declarații în legătură cu referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu din 2012. Astfel, în 3 iulie 2012, Monica Macovei a spus: „Suntem în plină lovitură de stat. E timpul ca toţi românii să vadă adevărul şi să se opună, altfel dictatura şi tirania se instalează peste noi”. Două zile mai târziu, europarlamentarul a cerut explicit declanşarea împotriva României a procedurilor prevăzute de articolul 7 din Tratatul UE, respectiv suspendarea anumitor drepturi, inclusiv a dreptului de vot în Consiliul European: „Invoc posibilitatea aplicării articolului 7 din Tratat pentru că, practic, în România, în ultimele zile, statul de drept a fost suspendat”. În 12 septembrie 2012, Monica Macovei a susţinut în Parlamentul European că, la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, au fost „1,5 milioane de voturi furate” şi că a fost „o fraudă între 5-10-15%”.

În urma plângerii FACIAS şi GIP, Secția de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General a declinat competența de soluționare a denunțului către DIICOT, după cum GIP a fost înștiințat oficial în 26 septembrie 2014.

Andrei Tudor