-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:20
No menu items!

Monarhiile moderne și contemporane ale lumii (Serial)

spot_img

Sursa Zilei prezintă, începând de astăzi, un serial despre țările-monarhii ale lumii. Vor fi câteva zeci de episoade în care vom prezenta fiecare monarhie în parte și o scurtă istorie a statului respectiv.

Monarhia este un sistem politic în care puterea este simbolizată de o singură persoană numită monarh (rege). Formă de guvernământ obișnuită în întreaga lume în Antichitate și Evul Mediu, monarhia modernă este de două tipuri: constituțională, absolută (autoritară).

Deși regula eredității este cea mai obișnuită în succesiunea la tron, monarhiile pot fi și elective, în care familia regală alege succesorul (la Vatican, Papa este ales de către Colegiul Cardinalilor).

Monarhia absolută (autoritară)

În această formă de guvernământ, monarhul deține puterea absolută în stat. Parlamentul are rol formal (daca există), iar puterea executivă este exercitată în totalitate de monarh. În prezent, state în care există monarhie absolută sunt Vaticanul, unele monarhii musulmane, Swaziland, Arabia Saudită, cele din Asia.

Monarhia constituțională

În statele cu regim monarhic constituțional (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Suedia, Belgia, Olanda, Spania), șeful statului este monarhul, care deține, de regulă, puteri limitate. Puterea executivă este deținută de Guvern prin prim-ministru. Ca structură, sistemul este foarte asemănător cu cel al Republicii Parlamentare, diferențele fiind legate de șeful statului și modalitatea de alegere al acestuia.

Monarhii din aceste sisteme au cunoscut o reducere treptată a atribuțiilor lor, mai ales după anul 1945, rolul acestora fiind mai mult simbolic. Cu toate acestea, există „puteri de rezervă” pe care aceștia le pot folosi (mai ales în Marea Britanie), însă acest lucru ar putea duce la o criză puternică în statul respectiv.

Această formă de guvernământ este considerată stabilă, întrucât șeful statului, deși nu este ales direct de către cetățeni, este imparțial din punct de vedere politic și nici nu se implică la nivel public în politica statului (de exemplu, Regina Marii Britanii nu face niciodată afirmații publice referitoare la politicile Guvernului, însă are o întâlnire săptămânală cu prim-ministrul în care își exprimă punctul de vedere legat de acțiunile acestuia).

În prezent, 44 de țări din întreaga lume au ca șef de stat un monarh, iar 16 din Commonwealth (organizație interguvernamentală formată din 53 de state, foste teritorii ale Imperiului Britanic) o recunosc pe Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit drept șef al statului lor.

Emanuel Stan