7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:36
No menu items!

Monarhiile lumii (III). Regatul Arabiei Saudite

spot_img

Regatul Arabiei Saudite este cea mai mare țară din Peninsula Arabă și cea mai mare țară arabă din Asia de Vest. Numită „Țara celor doua moschei sfinte” (cu referire la Mecca și Medina), Arabia Saudită este o monarhie absolutistă. Succesiunea la tron este ereditară, regele trebuind să fie urmașul lui Ibn Saud, dar și electivă, el fiind ales de către un consiliu al familiei regale. De obicei, este ales rege cel mai vârstnic dintre fiii lui Ibn Saud.

Regatul este condusă de regele Salman bin Abdulaziz Al Saud (numele complet Salman Bin Abdulaziz Bin Abdulrahman Bin Faisal Bin Turki Bin Abdullah Bin Mohammed Bin Saud).

Politica

Instituția centrală, Guvernul Arabiei Saudite, este monarhia Arabia. Legea fundamentală adoptată în 1992 a declarat că Arabia Saudită este o monarhie condusă de descendenții de sex masculin pentru primul rege, Abd Al Aziz Al Saud (sau Abdulaziz Al Saud), și că, Coranul este constituția țării, care este reglementată pe baza legii islamice (Shari’a). La 20 octombrie 2006, a fost înființat un comitet de principi care să voteze cu privire la eligibilitatea viitorilor regi și prinți moștenitori. Comitetul, care urmează să fie cunoscut sub numele instituției credință, include fiii și nepoții cheie ai Regelui Abdul Aziz. Conform noilor norme, comisia poate vota pentru unul din cei trei principi numiți de către rege. În cazul în care nici regele nici prințul moștenitor nu sunt în măsura de a lua decizii, un consiliu de tranziție format din 5 membri va conduce afacerile de stat pentru o perioadă de maximum o săptămână.

Nu sunt recunoscute nici partidele politice sau alegerile naționale, cu excepția alegerilor locale care au avut loc în anul 2005. Puterile regelui sunt, teoretic, limitate de Shari’a și alte tradiții saudite. El trebuie, de asemenea, să păstreze un consens al familiei regale saudite, lideri religioși (ulema) și alte elemente importante în societatea arabă.

Arabia Saudită nu are parlament, în schimb există un program național numit Consiliul Consultativ (compus din 150 cetățeni arabi numiți de rege, pentru o perioadă de patru ani pentru a servi într-un rol consultativ). Numărul membrilor Consiliului a crescut în mod constant de-a lungul anilor și are propriile sale comitete și o capacitate limitată de a discuta despre legislația propusă, dar funcția sa principală este de a-l consilia pe rege.

Nici partidele politice sau sindicatele nu sunt permise. În anii 1990, Partidul Acțiunii Arabe Socialiste și Partidul Comunist din Arabia Saudită s-au desființat și membrii lor au fost eliberați din închisoare, după ce au acceptat să își înceteze activitățile lor politice.

În 2005, au avut loc primele alegeri municipale arabe, dar așa cum alegerile au fost non-partizane, partidele politice nu au fost permise. Alte partide interzise, cum ar fi Hizb ut-Tahrir, continuă să funcționeze, dar nu în mod deschis.

Regele

Salman bin Abdulaziz Al Saud, născut la 31 decembrie 1935, la Nayef este al șaptelea monarh de la întemeierea acestui regat, prim-ministru al regatului și custode al locurilor sfinte ale islamului de la Mecca și Medina. S-a urcat pe tron la 23 ianuarie 2015, în urma decesului fratelui său, în vârstă de 90 ani, regele Abdullah bin Abdulaziz al-Saud. În anul 2011 emirul Salman a fost numit ministru al apărării al regatului. iar din anul 2012 era prințul moștenitor.

Salman este al 32-lea copil al fondatorului Arabiei Saudite, regele Abd al-Aziz Ibn Saud, și al șaselea fiu al soției acestuia, Hassa Bint Ahmed al Sudeiri din familia Sudeiri (alături de regele Fahd și emirii Sultan și Nayef). În copilărie a crescut în palatul Murabba din Riyad. A studiat la școala princiară din Riyad, înființată de tatăl său pentru fiii casei regale. Programa de învățământ a inclus studii religioase și de științe moderne, mai ales matematica și geografia.

Salman bin Abdullaziz

Din trei căsnicii are o fiică și 12 fii. Unul din fii, Sultan bin Salman, a fost în 1985 primul cosmonaut saudit. În anul 2011 a murit soția sa, Sultana. În urma unui accident vascular cerebral la începutul anuului 2014, suferă de o pareză a brațului stâng.

La 17 martie 1954 emirul Salman a fost numit de tatăl său primar al capitalei Riyad. După un an a fost instalat în această funcție de către noul rege Saud. La 4 februarie 1963 a fost numit guvernator al districtului Riyad. funcție pe care a deținut-o până în 2011. Ca guvernator, a contribuit la dezvoltarea capitalei, care s-a transformat dintr-un un oraș de mărime mijlocie, într-o metropolă centrală, un punct de atracție turistic și un centru financiar de mare însemnătate.

La 5 noiembrie 2011 a fost numit ministru al apărării, înlocuindu-l in această funcție pe defunctul său frate, Sultan. În aceeași zi emirul Sutam bin Abd al-Aziz a a fost numit guvernator al capitalei. La 18 iunie 2002 Salman a fost numit prinț moștenitor în locul lui Nayef, în paralel fiind numit și viceprim-ministru. Numirea sa a fost interpretată ca un semn dat de monarhul saudit cu privire la continuarea reformelor prudente.

Salman este și proprietarul ziarului Asharq al-Awsat („Orientul Apropiat”). Prin intermediul fiului sau, Faissal, controleaza și „The Saudi Research and Marketing Group” SRMG, cea mai mare firmă de media din Orientul Apropiat.

Geografia

Arabia Saudită ocupă 20% din suprafața Peninsulei Arabice. O mare parte a frontierelor cu Emiratele Arabe Unite, Oman și Yemen nu sunt bine definite, din acest motiv, dimensiunea exact a țării nu se cunoaște, dar este estimată la aproximativ 2.240.000 km². Regatul este împărțit în 13 provincii (manatiq idāriyya), divizate în 118 guvernorate, inclusiv cele 13 capitale provinciale, care au un statut diferit de municipiu (amanah) conduse de un primar (amin). Guvernoratele sunt, la rândul lor, împărțite în subguvernorate (marakiz).

Economie

Arabia Saudită are o economie bazată pe petrol, iar Guvernul menține puternic controlul asupra principalelor activități economice. Baza economiei este reprezentată de cele mai bogate zăcăminte de țiței din lume. Arabia Saudită este principala țară a lumii în producția și exportul ” aurului negru „, cea mai căutată materie primă energetică. Veniturile provenite din exportul de țiței și derivați ai petrolului (90% din export) sunt completate de veniturile din exportul bogatelor surse de gaze naturale.

Religia

În Arabia Saudită trăiesc 25 milioane de musulmani, sau 97% din populația totală. Practicarea altei religii decât Islam este permisă doar în căminuri și locuri private, iar guvernul nu garantează vreun drept sau protecție religioasă non-musulmanilor. A doua religie majoră în Arabia Saudită este Creștinismul, cu aproximativ 1,500,000 de credincioși. O majoritate dintre aceștia sunt lucrători străini veniți din Filipine, India, Pakistan, Bangladesh și state din Africa, precum: Etiopia, Nigeria și Kenya. Cu excepția moscheilor, nu există alte lăcașuri de cult permise. De asemenea, convertirea la altă religie, în afară de islam, este strict interzisă și se pedepsește cu moartea.

Emanuel Stan