4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:21
No menu items!

Mona Pivniceru: Memorandumul Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege. Demersul Guvernului – neconstituţional

spot_img

Judecătorul Curţii Constituţionale Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei, consideră că Memorandumul încheiat de Guvern cu The Rompetrol Group nu trebuia promovat printr-o lege în Parlament, deoarece un astfel de demers încalcă prevederile constituţionale în materie de legiferare.

Judecătorul constituțional susţine, în opinia separată la decizia Curţii Constituţionale a României (CCR), că documentul reprezintă în fapt o înţelegere de natură comercială între statul român şi o persoană juridică străină, motiv pentru care acesta ar fi trebuit promovat printr-un „contract de stat”. Mona Pivniceru arată că Memorandumul nu intră sub incidenţa dreptului internaţional public, astfel încât să fie adoptat în mod identic tratatelor sau acordurilor internaţionale încheiate de statul român, ci face obiectul dreptului internaţional privat.

„Legea, ca act juridic al Parlamentului, trebuie să reglementeze relaţiile sociale ori să ratifice acorduri, tratate ori înţelegeri internaţionale, iar nu să valideze înţelegeri între unele organe executive şi persoane juridice de drept privat”, subliniază judecătorul.

În plus, Mona Pivniceru consideră că Parlamentul a intrat în sfera de competenţă a Executivului adoptând printr-o lege Memorandumul și nesocotind astfel prevederile constituţionale. ” (…)apreciem că Legea supusă controlului contravine principiului constituţional al egalităţii, astfel cum îşi găseşte expresie în art 16 alin 1 din Legea fundamentală, având caracter discriminatoriu şi, ca atare, este, sub acest aspect, în totalitate neconstituţională”, conchide Pivniceru.

Curtea Constituţională a decis pe 26 iunie că legea prin care a fost adoptat în Parlament Memorandumul Rompetrol este constituţională, după ce 80 de deputaţi ai PDL, UDMR şi PPDD au reclamat neconstituţionalitatea documentului.

Pe 2 iulie, preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii, argumentând că documentul ar fi trebuit adoptat printr-o hotărâre de Guvern, şi nu printr-un proiect de lege în Parlament, pentru că reglementează „într-un singur caz prestabilit expres”, şi nu pentru un număr nedeterminat de cazuri concrete.

R.D.