Peste 30 de nume de procurori au ajuns pe masa ministrului justiţiei, fiind propuse pentru principalele funcţii de conducere din Ministerul Public. Din lista de propuneri trimise de procurorii şefi din toate parchetele de curţi de apel din ţară, dar şi de structurile DIICOT şi DNA, nu lipsesc numele celor mai vizibili procurori ai ultimilor ani: şeful DIICOT, Codruţ Olaru, fostul şef al DNA, acum procuror general adjunct al României, Daniel Morar, şefii de secţii din DNA, Lucian Papici, Doru Ţuluş, ori fostul adjunct al procurorului general al României, Marius Iacob.
Conform procedurii anunţate public de Mona Pivnicieru, ministrul justiţiei îi va invita la discuţii pe fiecare dintre cei 30 de propuşi şi va încerca să-i convingă să se înscrie la noua procedură de selecţie a şefilor din Ministerul Public. Ministrul justiției a anunţat astăzi că declanșează săptămâna viitoare procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror general al României şi cea de procuror șef al DNA, dar şi pentru funcţia de procuror şef DIICOT. Până acum, a solicitat mai multor parchete din ţara să vină cu propuneri pentru ca baza de selecţie să fie cât mai largă. Procedura declanşată anul trecut a fost criticată tocmai pentru că s-au înscris prea puţini procurori.
La jumătatea lunii ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a respins primele propuneri făcute de ministrul justiţiei. Anterior, Tiberiu Nițu şi Ioan Irimie primiseră aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.
21 de funcţii de conducere sunt libere în acest moment în Ministerul Public sau se vor elibera până la finalul lunii martie, 19 dintre aceste posturi fiind cele de procuror general, procuror şef DNA, prim adjunct al procurorului general.
În luna martie expiră şi mandatul singurului membru al echipei Kovesi aflat neîntrerupt la comanda Ministerului Public – procurorul general adjunct Gabriela Scutea, dar şi cel al şefului Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică, Marius Iacob. Din 23 martie se vacantează şi funcţia de procuror şef al DIICOT, întrucât Codruţ Olaru îşi încheie cele două mandate permise de lege – adică 6 ani. Printre funcţiile libere sunt şi cele de şef de secţie judiciară, şef al Secţiei Parchetelor Militare, dar şi cel al Secţiei de Resurse Umane din Parchetul General. Din septembrie 2013, DNA rămâne şi fără cei doi şefi de secţie, Doru Ţuluş şi Lucian Papici.