2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:50
No menu items!

Moment istoric! Femeile din Arabia Saudită vor putea conduce mașini începând de duminică

spot_img

Arabia Saudită, singura țara din lume care le interzice femeilor să conducă mașini, va ridica dumincă interdicția, însă lucrurile sunt departe de a fi perfecte. Cele câteva femei activiste care au avut curajul să se urce la volan în trecut, fie sunt în închisoare, fie în exil, iar o teamă există că în familiile cu bărbați conservatori în gândire femeile nu vor fi lăsate să-și ia permisul.

Multe lucruri s-au schimbat în Arabia Saudită, una dintre țările în care femeile se lovesc de foarte multe interdicții. În septembrie anul trecut autoritățile au anunțat că femeile vor avea dreptul să conducă mașini și în ultimele luni s-au deschis și școli de șoferi, au fost și saloane auto pentru femei și au fost emise și primele permise de conducere.

Societatea londoneză de consultanță Facts Global Energy estimează că șase milioane de femei, adică 65% din câte locuiesc în Regatul Saudit, vor putea cere permis, iar PricewaterhouseCoopers estimează că, până în 2020, aproximativ 3 milioane de femei ar putea obține permisul, anunță hotnews.ro.

Însă câteva milioane cu siguranță nu vor fi lăsate, mai ales dacă fac parte din familii unde bărbați sunt conservatori și nu concep ca femeile să se urce la volan.

Femeile vor putea conduce și motociclete, camioane și furgonete. Pentru autoturisme, permisul se poate acorda la 18 ani, iar pentru mijloace de transport în comun, la 20 de ani. Pentru a limita riscul ca femeile să fie atacate și hărțuite a fost dată o lege contra hărțuirii sexuale, cele mai dure pedepse fiind de cinci ani închisoare și amendă maximă de 68.000 euro.

Femeile rămân în continuare supuse unui sistem de tutelă masculină. Astfel, ele au nevoie de acordul unui bărbat din familie pentru a călători, studia sau exercita anumite meserii, iar bărbații din familie pot exercita asupra lor o autoritate arbitrară și le pot interzice o mulțime de lucruri.

Măsura de a lăsa femeile să șofeze a fost luată și ca parte a programului de modernizare a țării, și ca efect al insistențelor femeilor în ultimii 30 de ani, dar nu sunt acestea singurele motive. Femeile vor putea renunța la șoferii pe care îi angajau până acum și vor avea mai mulți bani la dispozitie și mai multă libertate, chiar dacă multe alte lucruri le sunt interzise. Este de așteptat si ca piața auto să crească puternic în țara cu 32 de milioane de oameni, probabil segmentul mașinilor de clasă mică urmând să aibă avans peste media pieței.

Însă o parte dintre activistele care în trecut s-au urcat la volan pentru a atrage atenția asupra unei interdicții nedrepte au fost fie arestate, fie forțate să plece în exil. Deși în ultimul an femeile au primit o serie de drepturi, Arabia Saudită nu tolerează disidenții și nu permite proteste, sindicate și organizații de apărare ale drepturilor omului.

Alex Militaru