-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:13
No menu items!

Moldoveneasca, dorită de democrații de la Chișinău limbă de stat

spot_img

Marian Lupu

Președintele Parlamentului de la Chișinău, democratul Marian Lupu (foto), pledează pentru ca limba moldovenească să rămână în Constituția Republicii Moldova, susținând că nici științific aceasta nu este româna. „Dacă limba de stat ar fi limba română, libertățile și drepturile cetățenilor moldoveni la autoidentificare ar fi încălcate. Aceștia ar fi constrânși prin lege să se identifice drept români”, a spus liderul PD într-o emisiune televizată, citat de UNIMEDIA.

Lupu a adăugat că democrații din Parlament nu vor susține schimbarea limbii în Constituția R. Moldova. „Noi nu suntem de acord cu schimbarea limbii. Noi nu am discutat ce anume modificăm în Constituție, noi am convenit că trebuie să aplicăm acele modificări la Constituție care au fost nereușite. Articolul 13 nu are nimic cu funcționarea mecanismelor statale și cu instituțiile democratice. Noi oferim dreptul la autoidentificare etnică, nimeni nu presează pe nimeni. Odată ce mergem pe acest principiu, noi consolidăm în această țară o națiune civică moldovenească”, a explicat liderul Partidului Democrat.

Preşedintele Legislativului de la Chișinău consideră, de asemenea, că modificarea articolului 13 din Constituție nu este o necesitate imperioasă, ci vine ca un instrument politic. „Noi trebuie să oferim dreptul la autoidentificare etnică. Noi trebuie să constituim şi să dezvoltăm o naţiune civică, astfel încât fiecare cetăţean al Republicii Moldova să se identifice aşa cum doreşte, aşa cum consideră necesar”, a apreciat Marian Lupu.

„S-a zis cu științificul, deoarece științifice sunt tezele susținute de oamenii de știință, iar eu astăzi vă zic: voi promovați ideile științifice, însă vă atrag atenția că științele sociale sunt cu o puternică influență subiectivă. Iar dacă sunt subiective înseamnă ca sunt promovate în interese politice”, a mai menționat Lupu. În acest sens, democratul a amintit de reacţia oamenilor la marşurile unioniste, organizate recent la Bălţi şi Chişinău. „Oamenii nu mai vor să modificăm denumirea limbii. Să ne amintim de marşurile unioniste, vedeţi ce se întâmplă în societate? Ştim că majoritatea covârşitoare a societăţii nu acceptă această idee, ei spun că trebuie să interzicem aceste marşuri. Pentru majoritatea oamenilor se creează un mare deranj. Ei încep să creadă că pe agenda politică există asemenea subiecte, precum lichidarea Republicii Moldova şi unificarea cu statul vecin”, a punctat Marian Lupu.

În actuala Constituție este scris că limba de stat a Republicii Moldova este moldovenească. Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, și Partidul Liberal Democrat, formațiunea premierului Vlad Filat, pledează pentru modificarea articolului privind limba moldovenească și menționarea că limba de stat este cea română. Dacă propunerea nu va fi aprobată în Parlament, liberalii au anunțat că vor insista ca menționarea privind limba de stat să fie exclusă din Constituția R. Moldova.