2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:21
No menu items!

Modificări la Codul Rutier. Cum se redobândește permisul de conducere anulat

spot_img

Condițiile în care persoanele cu permis de conducere anulat se pot prezenta la examen pentru obținerea unui nou astfel de document au fost clarificate într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, aflat în atenția Guvernului. 

Persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă are dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate

b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului prescripției executării pedepsei;

c) a intervenit amnistia

d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată

e) a intervenit reabilitarea

O altă modificare prevede faptul că permisul de conducere internațional poate fi eliberat și de DGPCÎ.

”Demersul legislativ vine în sprijinul cetățenilor care solicită acest document, fără ca aceștia să fie obligați să obțină PIC de la Automobil Club Român, în condițiile impuse și tarifele stabilite de către acesta. Pentru emiterea PIC, DGPCÎ are posibilitatea verificării autenticității și valabilității permisului de conducere național al solicitantului, aspecte care depășesc în prezent atribuțiile ACR. Se vor stabili modalități de preluare/predare a documentelor întocmite cu ocazia emiterii PIC, prin intermediul Serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor”, se arată în proiect.

De asemenea, ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot constata contravenții prevăzute de Codul Rutier și pot aplica sancțiunile contravenționale aferente acestor fapte, respectiv: neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare, neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege, neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege, deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

                                                                                                                  Adina Silav