-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:06
No menu items!

Modificarea Codului fiscal, adoptată de Guvern, sub presiunea protestelor în Piața Victoriei. Ce au spus Mihai Tudose, Ionuț Mișa și Olguța Vasilescu

spot_img

Premierul Mihai Tudose a anunțat, miercuri, în debutul ședinței Executivului, că membrii Guvernului vor adopta modificările la Codul fiscal, mult dezbătute în ultimele zile.

„Pe ordinea de zi sunt o serie de modificări ale Codului fiscal și, ca să nu fiu secretos, vă spun care este părerea mea și a unora dintre colegii mei despre inflamarea excesivă a opiniei publice. Nu este vorba despre trecerea contribuțiilor – acolo și sindicate și patronate, care până mai deunăzi erau foarte în regulă cu trecerea contribuției, s-au inflamat după ce Guvernul dorește să introducă niște măsuri foarte ferme în ceea ce privește externalizarea profitului, nefăcând practic altceva decât să transpună în legislația românească o directivă europeană, precum și alte măsuri pe care noi considerăm că e bine să le luăm ca să nu mai fie deductibil tot profitul, adică să avem și noi niște bani din care să facem Educație, Sănătate și Infrastructură. În acest sens, s-au inflamat niște multinaționale, dar, din fericire, au înțeles că au înțeles că nu e cazul, pentru că finalul va fi același”, a declarat Tudose. 

La rândul său, ministrul finanțelor, Ionuț Mișa, a prezentat principalele modificări aduse prin ordonanța care va fi adoptată miercuri de Executiv.

„Ordonanţa mult discutată, care conţine modificări ale Codului Fiscal, aduce importante beneficii pentru cetăţeni şi pentru firmele care activează azi în România. Am să fac o prezentare pe scurt. Se urmăreşte reducerea impozitului pe venit e la 16 la 10% pentru salariaţi, pensionari, venituri din drepturi de autor, chirii, dobânzi, premii, activităţi agricole si investitii, cu exceptia dividendelor. Impozitul pe dividende va rămâne de 5%. Se reduc contribuțiile sociale cu 2 procente. În corelație, este și o măsură care vizează transferul contribuțiilor la angajat, în cazul veniturilor din salarii și asimilate salariilor. Toate aceste măsuri vor avea ca efect creșterea contribuției pentru pensie și creștereavenitului net fără ca angajatorul să plătească ceva în plus la stat. Contributia pentru pensie, de asemenea. O alta masură benefică e legată de majorarea salariului lunar brut în funcție de care se acordă deducerea personală. Crește la 1.900 de lei. De la 3.000 de lei în prezent, e o creștere la 3.600 de lei în viitor, limita pentru deduceri în mod regresiv.

Se acordă deduceri pentru persoanele care nu au persoane în întreţinere, de 500 de lei, iar pentru cele care au persoane în întreţinere, deducerile pornesc de la 630 de lei.

O altă măsură benefică, chiar dacă nu toată lumea e de acord cu noi, este contestată pentru că doreşte să limiteze deductibilitatea dobânzilor realizate între multinaţionalele din România şi firmele mamă, doreşte să crească profitul în România şi implicit impozitul pe profit plătit în România.E o măsură care în media e neglijată, dar, în opinia mea personală, e esenţa acestei ordonanţe şi reprezintă elementul care doreşte să atragă atenţia românilor. Spun acest lucru ştiind şi cunoscându-se experiența mea în ANAF. Sunt primul care a iniţiat controale la multinaţionale, sunt primul care a reuşit să aducă sute de milioane de euro de la o singură companie şi care a reuşit să crească sumele declarate la plată către bugetul de stat.

O măsură importantă în domeniul TVA – sunt menţionate dispoziţii exprese. Măsura vizează clarificarea situației în care organele fiscale pot refuza deducerea TVA pentru a evita posibilile abuzuri. E o măsură mult aşteptată. Au existat extrem de multe discuţii legate de neacordarea de deductibilităţi privind achiziţiile pe lanţ. Organul fiscal va trebui să poată demonstra dincolo de îndoială că operatorul ştia că în lanţ se producea fraudă privind TVA. Obligă astfel organul fiscal să fie atent şi să nu creeze o situaţie incorectă faţă de un agent economic.

O altă măsură vizează accizele şi taxele speciale. E vorba de introducerea sancţiunilor complementare. Măsura e extrem de necesară pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. De asemenea, un alt element important e legat de casele de marcat. Se dă posibilitatea fiecărui agent să aleagă device-ul prin care să tipărească bonul fiscal, fără să fie neapărat obligat să achiziţioneze o casă de marcat.

Sunt elemente care vor ajuta la combaterea evaziunii fiscale şi la asigurarea unui mediu concurenţial corect”, a declarat Ionuț Mişa în cadrul şedinţei de Guvern.

„Felicitări domnule ministru pentru alocuţiunea de la început, tocmai am aflat acum că sunt nişte sucursale ale unor bănci care au dat liber angajaţilor pentru a putea participa la mitingul din faţă, deci sunteţi pe drumul cel bun. Dacă băncile sunt nervoase pe chestia asta, eu vă felicit. Poate o să plătească şi ei impozite”, i-a replicat premierul.

Ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu a dat asigurări că baza de date REVISAL este pregătită pentru a suporta toate modificările care vor fi făcute de la 1 ianuarie, în cazul salariilor celor aproximativ 6 milioane de angajați din România.

„Pe ordinea de zi de astăzi avem ordonanța de urgență pe care am citit-o într-o primă lectură săptămâna trecută și care se referă la majorarea punctului de pensie la 1.100 de lei și a pensiei minim garantate la 640 de lei începând cu data de 1 iulie, la majorarea indemnizației de creștere a copilului, indemnizație minimă, la suma de 1.250 de lei, de la data de 1 ianuarie 2018, și păstrarea cuantumului la Pilonului 2 de pensii ca și în 2017 pentru anul 2018”, a declarat ministrul muncii, la începutul ședinței de Guvern.

Încă de la începutul ședinței de Guvern, câteva zeci de persoane s-au adunat în Piața Victoriei pentru a protesta față de modificarea Codului fiscal.

Funcționarii publici din România au anunțat că se vor alătura tuturor acțiunilor de protest organizate de confederațiile sindicale, fiind nemulțumiți de faptul că „revoluția fiscală” diminuează, spun liderii sindicali, cu 25% veniturile angajaților de la 1 ianuarie 2018.

La rândul ei, Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa a făcut un apel către membrii săi și către toți cetățenii să se alăture manifestației anunțate miercuri în Piața Victoriei pentru a spune „nu” transferului de taxe și pentru a cere Guvernului să retragă ordonanța.

R.D.