Moțiunea inițiată de Opoziție a picat la vot, doar 194 de parlamentari au votat pentru căderea Guvernului Victor Ponta
Din cei 554 de aleși, senatori și deputați, doar 417 au fost prezenți. Dintre aceștia, 194 au votat pentru moțiune, 13 împotrivă și 7 voturi au fost anulate.
În condițiile în care ar fi fost prezenți toți parlamentarii, opoziției i-ar fi trebuit 278 de voturi pentru a pica guvernul Ponta, adică jumătate plus unu din numărul aleșilor.
La ședință au participat atât premierulVictor Ponta, care a declarat, când a votat, că se susține pe sine însuși, cât și ceilalți membri ai Guvernului.
Votul a fost secret, cu bile.
Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a spus că România este în „plină criză”, determinată de premierul Victor Ponta. care arată ca „un politician disperat”, pe care Blaga l-a îndemnat să-şi dea demisia, „ca premierul Moldovei”.
Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a transmis parlamentarilor din opoziţie că nu îi acuză că aşteaptă ca Guvernul să fie schimbat prin acţiunea unui procuror, dar i-a atenţionat că „va veni timpul” când vor înţelege că acest lucru ar fi foarte grav şi un prost precedent pentru democraţie.
Legat de moţiune, Ponta a arătat că aceasta nu se referă la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului, care, prin legi care urmează să fie adoptate, va reglementa dreptul la vot în viitor şi va asigura condiţii exercitării fără probleme a acestui drept. El a amintit că problema alegerilor locale, invocată în moţiune, a fost reglementată recent de către parlamentari.
De asemenea, Ponta a spus că, în prezent, nu există o alternativă la actualul guvern, iar votul care urmează să fie exprimat la moţiunea de cenzură va arăta că nu există nici o altă majoritate.
Moţiunea de cenzură inititulată “Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!” a fost semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.