5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:11
No menu items!

Moțiunea a picat. Guvernul Ponta merge mai departe

spot_img

Moțiunea inițiată de Opoziție a picat la vot, doar 194 de parlamentari au votat pentru căderea Guvernului Victor Ponta

Statutul parlamentarilor, contestat la Curtea Constituițională
foto: agendadeiasi.ro

Din cei 554 de aleși, senatori și deputați, doar 417 au fost prezenți. Dintre aceștia, 194 au votat pentru moțiune, 13 împotrivă și 7 voturi au fost anulate.

În condițiile în care ar fi fost prezenți toți parlamentarii, opoziției i-ar fi trebuit 278 de voturi pentru a pica guvernul Ponta, adică jumătate plus unu din numărul aleșilor.

La ședință au participat atât premierulVictor Ponta, care a declarat, când a votat, că se susține pe sine însuși, cât și ceilalți membri ai Guvernului.

Votul a fost secret, cu bile.

Co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, a spus că România este în „plină criză”, determinată de premierul Victor Ponta. care arată ca „un politician disperat”, pe care Blaga l-a îndemnat să-şi dea demisia, „ca premierul Moldovei”.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, le-a transmis parlamentarilor din opoziţie că nu îi acuză că aşteaptă ca Guvernul să fie schimbat prin acţiunea unui procuror, dar i-a atenţionat că „va veni timpul” când vor înţelege că acest lucru ar fi foarte grav şi un prost precedent pentru democraţie.

Legat de moţiune, Ponta a arătat că aceasta nu se referă la activitatea Guvernului, ci a Parlamentului, care, prin legi care urmează să fie adoptate, va reglementa dreptul la vot în viitor şi va asigura condiţii exercitării fără probleme a acestui drept. El a amintit că problema alegerilor locale, invocată în moţiune, a fost reglementată recent de către parlamentari.

De asemenea, Ponta a spus că, în prezent, nu există o alternativă la actualul guvern, iar votul care urmează să fie exprimat la moţiunea de cenzură va arăta că nu există nici o altă majoritate.

Moţiunea de cenzură inititulată “Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!” a fost semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi doi de la grupul democrat-popular, restul fiind deputaţi şi senatori ai PNL.