Contractul de rentă viageră prevede că Mircea Sandu se va ocupa și de organizarea Euro 2020
Contractul de rentă viageră încheiat de Mircea Sandu cu FRF nu are nicio legătură cu ideea de președinte de onoare, funcție deținută în prezent de fostul șef al federației. Obligațiile care cad în sarcina FRF în această ecuație îl fac pe Mircea Sandu să rămână în continuare „la butoane”. Bani, limuzină de lux precum și conducerea grupului de lucru pentru organizarea a două competiții importante sunt câteva din beneficiile lui Sandu. Mai mult, până și sarcinile ce cad în spatele lui nu au natura unor obligații în adevăratul sens al cuvântului, ci sunt tot niște beneficii mascate.
Războiul de la Federația Română de Fotbal dintre actualul președinte ales Răzvan Burleanu și fostul președinte, Mircea Sandu, împreună cu oamenii săi, este departe de se a fi încheiat. Tentativa lui Burleanu de a lăsa fără privilegiile colosale pe Sandu precum și pe oamenii acestuia s-a izbit de un zid puternic făcut de fosta echipă de la conducerea FRF. Auditurile, atât economic cât și cel „judiciar”, comandate de Burleanu, au scos la lumină suficiente probleme atât pe partea economică, unde a ieșit o „gaură” de patru milioane de euro, cât și în privința modului scandalos în care Mircea Sandu aproape că și-a dat singur beneficiile majore ca președinte de onoare a FRF.
Documentele aflate în posesia Sursa Zilei arată că Sandu & Co nu au vrut niciodată să se retragă de la butoanele Federației Române de Fotbal. În planul inițial, care prevedea candidatura lui Gică Popescu la conducerea FRF, Mircea Sandu și-ar fi păstrat influența și puterea fără niciun fel de problemă, fostul mare fotbalist urmând să fi fost o simplă marionetă în mâinile echipei lui Sandu. Acest lucru rezultă din dârzenia cu care Mircea Sandu & Co se opun schimbărilor din FRF. Surse judiciare au declarat pentru Sursa Zilei că anularea contractului de rentă viageră încheiat de Mircea Sandu cu FRF are o miză mult mai mare decât beneficiile financiare care îi revin lui Sandu.
Euro 2020 este miza
Astfel, dacă la „obiectul contractului” sunt prevăzute beneficiile lui Mircea Sandu, cum ar fi rentă de 50.000 de euro net anual, o limuzină la dispoziție, dreptul de administrare a unui etaj din sediul FRF precum și alte asemenea lucruri, un capitol mai jos se precizează că, în schimbul acestor beneficii, Sandu urmează să desfășoare niște activități.
Coordonează grupul de lucru constituit prin hotărâre a Comitetului Executiv al FRF pentru organizarea Campionatului European de Fotbal în Sală ediția 2018 și a unor jocuri ale turneului final UEFA Euro 2020 în România și va asigura comunicarea cu reprezentanții autorităților publice centrale și locale ale Statului Român și ai UEFA în legătură cu acest eveniment
Contractul de rentă viageră pentru Mircea Sandu
„Principalele competiții ajung tot în mâna lui Mircea Sandu deși ideea de președinte de onoare, cum este el acum, nu are nicio treabă cu organizarea unor astfel de evenimente. În plus aici vorbim și de banii care trebuie gestionați pentru că organizarea unor meciuri pentru Euro 2020 presupune niște costuri”, au explicat surse judiciare pentru Sursa Zilei.
Tot Sandu este responsabil, potrivit contractului, și cu atragerea de fonduri în vederea derulării programelor FRF.
Face Burleanu plângere penală? Posibil conflict de interese la mijloc
Sursa Zilei a cerut în scris un punct de vedere și Federației Române de Fotbal în care FRF să precizeze dacă intenționează să facă plângere penală împotriva fostei conduceri în urma raportului de audit, dar și a contractului de rentă viageră a lui Mircea Sandu.
Până la acest moment nu am primit niciun răspuns. Contractul lui Sandu este o formă de sclavagism modern pentru Federația Română de Fotbal din perspectiva obligațiilor la care este supusă FRF. Sarcinile ce cad în spatele lui Mircea Sandu nu au natura unor obligații în adevăratul sens al cuvântului, ci sunt tot niște beneficii mascate care îi mențin influența și puterea în fotbalul românesc.
Condamnarea lui Gică Popescu i-a făcut pe oamenii lui Mircea Sandu dar și pe acesta să grăbească încheierea contractului de rentă viageră fapt ce-l pune pe Sandu într-un posibil conflict de interese după cum rezultă din documentele deținute de Sursa Zilei.
Astfel, contractul de rentă viageră a fost aprobat înainte de 5 martie, iar notarul Remus Zamfirescu l-a autentificat pe 5 martie, dată la care Mircea Sandu era încă președintele FRF. Mandatul lui Răzvan Burleanu a intrat în vigoare pe 6 martie. De altfel chiar Sandu a înregistrat la FRF o demisie a sa din funcțiile deținute chiar pe 6 martie. Rezultă că actul care îi conferă beneficii extrem de mari lui Sandu a fost ticluit chiar în timpul mandatului lui Sandu.
Fosta conducere a încercat să mascheze acest conflict de interese interpunându-l în ecuație pe președintele LPF, Gino lorgulescu, vicepreședinte al FRF, în baza unei mandatări a acestuia date de Comitetul Executiv al FRF.
Avocații lui Burleanu au descoperit însă că mandatul dat de Comitetul Executiv lui Gino Iorgulescu pentru a încheia contractul de rentă viageră cu Mircea Sandu este ilegal întrucât, potrivit Statului FRF, doar președintele poate delega atribuțiile de reprezentare a FRF.
Cristi Ciupercă