-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:06
No menu items!

Mituri despre câini

spot_img
Foto: hdwallpaper9.com
Foto: hdwallpaper9.com

Numeroase mituri despre câini au luat naștere, unele rezistând de mult timp, fiind considerate adevărate de foarte mulți oameni.

Exemple de mituri:

  • Când câinii dau din coadă, înseamnă că sunt fericiți

Datul din coadă nu reflectă neapărat bucurie, el poate exprima orice sentiment al câinelui, de la fericire până la iritare sau tensionare. Un câine nu dă din coadă când este singur, așadar, datul din coadă semnifică o modalitate de a-și exterioriza sentimentele.

  • Hrănirea unui câine duce la prietenie

Prin hrănirea directă a unui câine, nu înseamnă că apare prietenia. Există oameni care sunt mușcați de câinii pe care-i hrănesc, fiind chiar și stăpânii lor.

  • Câinii urăsc pisicile încă de la naştere.

Câinii pot să trăiască cu pisicile fără nicio problemă. Dacă un câine fugărește o pisică se datorează doar faptului că și ea fuge, având același instinct ca atunci când aleargă după o minge sau după o bicicletă. O pisică fuge de câine doar pentru că observă diferența de forță și nu dorește să riște o confruntare.

  • Dacă nasul câinelui e rece și umed, înseamnă că e sănătos

Nu este neapărat valabil. Un câine poate avea nasul rece, de exemplu, din cauza aerului rece de afară. Când nasul este cald și uscat, atunci poate ridica semne de întrebare privind o eventuală afecțiune.

  • Câinele bătrân nu se poate dresa

Orice câine, indiferent de vârstă, poate învăța trucuri noi, însă în cazul unui câine bătrân poate dura mai mult. Câinii pot învăța trucuri, comenzi și abilități noi pe toată durata vieții lor, cu răbdare și devotament din partea stăpânilor, atât timp cât câinele nu are nicio problemă medicală care l-ar împiedica să participe la dresaj.

  • Gura unui câine este mai curată decât gura omului

Gura unui câine nu este mai curată decât cea a omului. Saliva câinilor are proprietăţi antiseptice şi ajută la refacerea rănilor distrugând anumite bacterii care ne afectează, însă aceasta conţine si alte bacterii, diferite de ale noastre, care pot să îmbolnăvească oamenii cu sistemul imunitar slăbit.

  • Câinii mănâncă iarbă când le este rău

Unii câini manâncă iarbă dacă au o problemă la stomac, pentru a vomita. Alți câini mănâncă iarbă cu alte scopuri, fie pentru a atrage atenția stăpânilor, fie pentru că a devenit simplă obișnuință, fie pentru a scăpa de un miros neplăcut în gură.

  • Periatul este util pentru blană

Periatul este bun pentru blană, deoarece menține blana curată și stimulează circulația sângelui. În situația în care este exagerat (periat apăsat și des), devine dăunător, deoarece structura pielii și a firelor de păr se pot deteriora.

  • Câinii pot cheli

Faptul că anumiți câini își port pierde părul de pe piept și urechi este adevărat.

  • Câinii nu disting culorile

Câinii pot vedea mai multe culori, însă nu cât poate vedea un om. Ei disting culorile într-un mod cu totul diferit față de oameni, medicii veterinari comparând acest lucru cu modul în care percepe culorile o persoană daltonistă.