3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:51
No menu items!

Mitul gigantului SIVECO, demolat de țiganii din Sintești

spot_img

Președintele colosului IT SIVECO, Irina Socol a spălat banii din contractele cu statul prin 51 de firme fantomă, printre acestea regăsindu-se societățile țiganilor din Sintești, care aduceau banii „albiți” cu sacoșa, la sediul SIVECO.

siveco-pt-site-1024

Informațiile, surprinzătoare pentru o asemenea firmă care de 14 ani este una dintre câștigătoarele principalelor contracte IT cu toate ministerele, apar în referatul procurorilor Curții de Apel București. Timp de 7 luni, procurorii care s-au sesizat din oficiu, au aprofundat informațile care le-au parvenit și au strâns probele necesare ca să demareze operaţiunea „salbe informatice”.

Sursa Zilei vă arată cum a fost spulberat mitul SIVECO: Irina Socol a spălat banii din contractele cu statul prin 51 de firme fantomă, care-i returnau cash sumele, contra unui comision de 3%. Dosarul se bazează nu doar pe documente financiare, ci şi pe recunoaşterea celor care au intermediat afacerile negre pentru SIVECO. Irina Socol a fost interceptată în timp ce discuta cu administratorii unei firme care achiziţiona fier vechi, dar chipurile vindea programe informatice.

Un ofiţer SRI în rezervă (Dumitru Constantinescu), un zidar (Mihai Nicolae Gogu) şi un inginer chimist (Tiberiu Grabany) sunt acuzaţi că au spălat, prin firmele ţiganilor de la Sinteşti, bani pentru Irina Socol, pe baza unor procese verbale prin care atestau calitatea softurilor dezvoltate de Siveco pentru Ministerul Educaţiei, Ministerul Transporturilor, Centrala Nucleară Cernavodă sau Eximbank.

Procurorii susţin că SIVECO a cumpărat, începând din 2009, servicii de monitorizare şi validare a ofertelor tehnice către clienţii bugetari. Toate contractele erau direct semnate de Irina Socol, în timp ce mâna dreaptă a acesteia, Aurora Crusti (asociat şi preşedinte comercial adjunct) recepţiona „la sacoşă” profitul spălat prin firme fantomă.

Un exemplu este Mihai Gogu, administratorul EUROVIP SRL, un rrom în vârstă de 49 de ani, care locuieşte în satul Sinteşti, judeţul Ilfov şi care nu ştie să scrie sau să citească.

EUROVIP a facturat următoarele servicii pentru SIVECO:

– monitorizare şi evaluare incidente pentru 45 de lecţii realitare în proiectul SEI 5, destinat Ministerului Educaţiei

– validare a ofertei tehnice pentru calcul performanţă financiară şi analiză EXIMBANK

– validare a ofertei tehnice pentru implementarea unei soluţii de Enterprise Content Management în cadrul EASA (European Aviation Safety Agency)

– validare a fişelor de proiect pentru depunerea de proiecte pe FS POSDRU la Ministerul Transporturilor

– testare şi monitorizare a rezolvării incidentelor pentru sistemul Learning Content Management System AEL pentru Minsiterul Educaţiei Cipru

– validare a cazurilor şi scenariilor de test pentru Sistemul Informatic al Stocurilor (SYMS) destinat CNE Cernavodă.

Toţi banii care au fost încasaţi prin contul bancar de la Siveco România SA au fost retraşi în numerar de suspectul Gogu Mihai Nicolae pe baza unor borderouri de fier vechi şi apoi au fost restituiţi unei persoane care intermedia legătura cu Siveco România SA.

Dosar Tribunalul Bucureşti

Irina Socol şi secunda sa, Aurora Crusti, au fost reţinute marţi dimineaţa, la ora 4.00. Un judecător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bucureşti va decide dacă cele două suspecte rămân după gratii în 29 de zile. SIVECO România SA este unul dintre cei mai importanţi producători de soft din România, având o medie de 1000 de angajaţi în ultimii 3 ani şi o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro anual.

Mihaela Chiper