2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 10:51
No menu items!

Mitică Dragomir, o nouă condamnare – 7 ani de închisoare în dosarul drepturilor tv din Liga I

spot_img

Fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru „Mitică” Dragomir, a fost condamnat, joi, la șapte ani de închisoare în dosarul privind drepturile de difuzare ale Ligii 1.

Sentința vine la o săptămână de la condamnarea, alături de Mircea Sandu, în dosarul dezafilierii Universității Craiova din Liga I. Decizia de joi nu este definitivă.

Fostul președinte al LPF a fost trimis în judecată, în noiembrie 2014, în dosarul „RCS-RDS”, alături de Mihai Corbu, clientul Ioanei Băsescu, director al NIS Petrol, subsidiara Gazprom. Alături de Dragomir și Corbu, vor fi judecate și câteva zeci de persoane pentru evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare.

Potrivit procurorilor de la Parchetul Capitalei, în cursul lunii iunie 2011, Dumitru Dragomir i–a determinat pe membrii Adunării Generale a L.P.F. să aprobe încheierea unui contract de mandat cu SC Capital Properties SRL, în vederea vânzării drepturilor de televiziune aferente pachetelor 3, 4, 5, 6, 7 şi 9 pentru sezoanele competiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014 – știind că prestaţiile înscrise în contractul de mandat respectiv nu aveau să fie executate în fapt (aceste prestaţii nemaiputând fi, de altfel, executate, întrucât oferta SC RCS RDS SA fusese deja depusă). În urma încheierii, în aceste condiţii, a contractului de mandat nr. 2963/27.06.2011, în perioada 2011 – 2013, Dragomir a plătit, în mod succesiv, în numele L.P.F., în contul SC Capital Properties SRL (reprezentată de Mihai Corbu) un comision în sumă totală de 12.102.648  lei – în trei tranşe eşalonate pe trei ani – respectiv 2011, 2012 şi 2013. Activitatea infracţională desfăşurată de Dumitru Dragomir a avut drept urmare şi 0 diminuarea corelativă a patrimoniului L.P.F. cu suma de aproximativ 2.800.000 euro. Sumele sus-menţionate transferate de L.P.F. în contul SC Capital Properties SRL au fost virate ulterior de Corbu şi Alexandru Arhire, mai întâi, în conturile unor societăţi comerciale de „tranzit”, iar din acestea, în conturile unor firme-fantomă – controlate de inculpaţii Tiberiu Negoescu și Nicoale Păun –  de unde au fost retrase în numerar şi restituite „la sacoşă” dispunătorilor plăţilor.

De asemenea, în cursul anului 2013, Dragomir a înregistrat în documentele contabile ale L.P.F., precum şi în celelalte documente legale (declaraţii fiscale) operaţiuni fictive constând în achiziţii nereale de servicii în valoare de 3.250.800 lei de la SC Capital Properties SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi cauzând un prejudiciu estimat bugetului de stat în cuantum total de 1.300.320 lei, din care 780.192 lei – reprezentând TVA şi 520.128 lei reprezentând impozit pe profit.

În scandalul drepturilor de televizare a meciurilor din Liga I, deținute de RDS&RCS, Dumitru Dragomir a fost acuzat că a făcut afaceri cu societatea de telecomunicații, prin firma controlată de el, Bodu SRL, în urma cărora fostul șef al LPF a primit 3,5 milioane de euro. Restaurantul Crystal Palace Ballrooms, deţinut de Mitică Dragomir, prin firma fiului său, Bodu SRL, a primit aceşti bani, în schimb firma obligându-se să difuzeze emisiuni ale RCS-RDS în incintă.

În urma cercetărilor efectuate de ANAF, Ioan Bendei şi Mitică Dragomir au fost suspectaţi că ar fi comis evaziune fiscală şi au spălat bani. Neregulile constatate au rezultat în urma controalelor efectuate la începutul anului de reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi prejudiciat bugetul statului şi că au făcut mai multe nereguli referitoare la veniturile şi cheltuielile societăţilor S.C. BODU SRL şi RCS&RDS.

Ca urmare a celor constatate, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală au formulat în luna mai 2013 o sesizare penală la DNA împotriva lui Dragomir Dumitru (în calitate de acţionar unic SC BODU SRL) şi Bendei Ioan (administrator RCS&RDS) solicitând procurorilor continuarea cercetărilor începute în ceea ce-i priveşte pe cei doi.

Alte persoane cercetate au fost Bădiţă Florin Bogdan, fostul şofer de la LPF al lui Dragomir şi  administrator SC BODU SRL şi Bogdan-Dumitru Dragomir, fiul lui Dumitru Dragomir şi administrator al SC Bodu SRL.

Dumitru Dragomir a mai fost trimis în judecată de DNA, în 2008, tot în legătură cu firma Bodu SRL.

În acel dosar au mai fost trimiși în instanță fostul președinte al FC Național, actualul președinte al LPF, Gino Iorgulescu, pentru dare de mită și spălare de bani, Florin-Bogdan Bădiţă, fostul șofer al lui Dragomir, pentru complicitate la luare de mită, spălare de bani și uz de fals, precum și Bogdan-Dumitru Dragomir, patronul Bodu SRL, pentru spălare de bani.

Potrivit procurorilor, la 4 aprilie 2001, Dumitru Dragomir a primit de la Gino Iorgulescu un teren de 351,79 mp, în valoare de 32.600 USD, în Bucureşti, pentru ca, în schimb, să accepte achiziţia de către LPF a unui teren de 1.497 mp  şi a unei construcţii nefinalizate, de 279 mp şi ridicate fără autorizaţie pe terenul respectiv.

LPF a achiziţionat imobilele respective, cu încălcarea statutului, cu suma de 355.000 USD, preţ supraevaluat, deoarece reprezenta o valoare de trei ori mai mare decât preţul practicat pe piaţa liberă în zona respectivă la acea dată.

Pentru a ascunde adevărata natură a bunului dat cu titlu de mită lui Dumitru Dragomir, Gino Iorgulescu a trecut în proprietatea lui Florin-Bogdan Bădiţă suprafaţa de 351 mp, printr-un contract încheiat la un notariat public. În contractul de vânzare-cumpărare astfel încheiat s-a consemnat în fals că pentru acest imobil s-a achitat suma de 600.000.000 ROL, deşi în realitate aceşti bani nu au fost achitaţi.

În perioada 2001-2004, în baza acestui contract de vânzare-cumpărare, s-au realizat formalităţile de înscriere în Cartea Funciară a imobilelor respective şi de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru ridicarea unei locuinţe.

La data de 24 mai 2004, în baza unui alt contract de vânzare-cumpărare, încheiat în formă autentică, Bădiţă, administratorul Bodu SRL, cu acceptul lui Bogdan Dragomir, a trecut terenul respectiv în proprietatea firmei, contract în care s-a consemnat, în fals, că pentru tranzacţie s-a plătit suma de 900.000.000 ROL. În perioada 2004 – 2007, Bădiţă a folosit acest contract pentru a înregistra operaţiunea în contabilitatea firmei şi pentru a realiza formalităţile legale în vederea înscrierii imobilului în Cartea Funciară şi obţinerii autorizaţiei de dezmembrare a construcţiei amplasate pe acest imobil.

Andrei Tudor