- UPDATE
Dumitru „Mitică” Dragomir a fost reținut, luni, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, urmând să fie prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au reconstiuit circuitele financiare care ar fi dus, în vara lui 2011, la delapidarea de către Mitică Dragomir a 3 milioane de euro din bugetul Ligii Profesionite de Fotbal. Traseul banilor arată că anumite persoane au primit „cu sacoşa” comisionul plătit de LPF pentru contractul privind televizarea meciurilor de fotbal din 2011. Plăţile s-au făcut în trei tranşe începând cu 2011, perioadă în care Capital Properties, firma de imobiliare care a intermediat contractul dintre LPF şi RCS-RDS, a declarat pierderi ori profituri insignifiante. Ultima tranșă a fost plătită în august 2013.
Ancheta de până acum demonstrează că Mihai Corbu, adminitratorul Capital Properties, ar fi încasat comisionul ilegal, depunând la LPF documente care atestau în fals că are deja o relaţie de negociere cu trustul RCS-RDS. Pe lângă acest lucru, condiţiile în care a fost încheiat în realitate contractul LPF-RCS/RDS (adică negociere directă) nu permiteau plata comisionului de 5%. De altfel şi RCS/RDS a negat că ar fi avut vreo relaţie comercială sau măcar vreo negociere cu Mihai Corbu.
Un dosar cu acelaşi obiect s-a aflat în instrumentarea DNA începând din iarna lui 2011, înainte ca Dan Voiculescu, fiica acestuia şi şeful Antena Group, Sorin Alexandrescu, să fie cercetaţi pentru şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.
Parchetul Capitalei a dezvoltat această investigaţie de la două sesizări ale ANAF din septemrbie 20012 şi o autosesizare privind evaziunea din tranzacţii imobiliare făcute de Mihai Corbu şi alţi doi membri ai familiei sale.
Mitică a manipulat AGA a LPF
Capital Properties, administrată de Mihai Corbu, şi recomandată verbal de Adrian Tarău, om de afaceri apropiat al lui Szoltan Tesari, delegat să poarte negocierile cu Liga, a dus la LPF mai multe documente care arătau că se află în miezul negocierilor cu RCS/RDS. Mitică Dragomir convinge AGA LPF să încheie contractul de mandat pe cele 5 procente din suma oferită de RCS/RDS ca să câştige drepturile de televizare.
Contractul de mandat cu Capital Properties este însă încheiat în aceeaşi perioadă cu contractul negociat direct dintre LPF şi RCS/RDS, condiţie care excludea din start posibilitatea acordării comisionului. Pe altă parte şi RCS/RDS a negat ar fi avut o relaţie cu Capital Properties, ba chiar a ajutat la demonstrarea ca false a documentelor care însoţesc contractul de mandat al Capital Properties. Trăgând linie, anchetatorii pot concluziona ca membrii AGA a LPF au fost manipulaţi, induşi în eroare, să semneze contractul de mandat, persoana responsabilă pentru acest lucru fiind nimeni altul decât Mitică Dragomir.
Ce s-a întâmplat cu banii
Comisionul de 2,25 milioane de euro a urcat la 3 milioane de euro şi a fost plătit în trei tranşe. Sursa Zilei a scris încă de săptămâna trecută că firma Capital Properties, „încasatoarea” comisionului, a declarat mai întâi 3.000 de euro profit, iar în anul al doilea după contractul LPF a avut chiar pierderi de peste 800 de mii de lei. Banii au fost trecuţi prin reţeaua de 17 firme fantomă coordonată de Tiberiu Negoescu şi Cristian Păun, arestaţi din ianuarie în acest dosar. Banii albiţi prin false contracte pentru servicii prestate de firmele fantomă au fost livraţi apoi la pungă către beneficiari. Administrator al uneia dintre firmele din lanţ este li politul de curse Radu Alexandru Mădălin Arhire, căruia i-a fost deja institiuit sechestru pe 1,8 milioane de lei, din care 1,4 milioane în vederea confiscării extinse. Radu Arhire este acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală.
Mihaela Chiper