-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:43
No menu items!

Mită pentru certificate de handicap – DNA Timiș a trimis în judecată 26 de persoane

spot_img

Procurorii DNA Timișoara au trrimis în judecată 26 de persoane, printre care și un fost șef de seviciu din DGASPC Timiș, care ar fi introdus ilegal în baza de date 491 de falși beneficiari de certificate de handicap. Prejudiciul calculat în acest caz depășește 5 milioane de euro.

Un comunicat al DNA Timișoara, arată că  procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, la data faptelor șef Serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Timiș, pentru comiterea infracțiunilor de luare de mită, fraudă informatică și fals informatic, pecum și a altor 25 persoane acuzate de dare de mită, complicitate la luare de mită, complicitate la infracțiunea de fraudă informatică, complicitate la infracțiunea de fals informatic.
 

Potrivit rechizitorriului, șeful Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul DGASPC Timiș ar fi pretins și primit de la mai multe persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlul de mită, cuprinse între 500 și 2.600 de euro/persoană, primind în total 51.195 euro, pentru a întocmi formalitățile necesare obținerii indemnizației de încadrare în grad de handicap, în condițiile în care acestea nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi.

Concret, inculpatul ar fi introdus pe nedrept în sistemul informatic al DGASPC Timiș datele reale ale unui număr de peste 491 de falși beneficiari de certificate de încadrare în grad de handicap vizual grav cu asistent personal /însoțitor, în scopul introducerii acestora la plată ca și cum ar fi deținătorii unor certificate autentice.

„Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în județul Timiș, pentru a putea obține un astfel de certificat (ex. din județele Maramureș, Bistrița Năsăud, etc.)”, susțin procurorii.

În urma înregistării documentelor, beneficiarii au obținut indemnizații de încadrare în grad de handicap care nu li se cuveneau, dar și alte facilități conferite de lege.

Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la 5.362.895 euro, din care suma de 1.395.781 lei este reținută pentru un număr de 29 de falși beneficiari care fac obiectul prezentului dosar, iar față de restul falșilor beneficiari se continuă urmărirea penală.