2.6 C
București
joi, 26 decembrie 2024 - 9:51
No menu items!

Misiunile diplomatice românești din zonele de risc, păzite de Antitero

spot_img

 

antitersorism

Paza misiunilor diplomatice ale României din zone cu grad ridicat de risc va fi asigurată de personal specializat în lupta antiterorism. Potrivit unei reglementări legislative, articolul 1 al Hotărârii de Guvern nr. 518/1995 privind unele drepturi și obligații ale personalului român trimis în străinătate pentru a îndeplini misiuni cu caracter temporar va avea o nouă prevedere care se referă la derularea ”unor activități de pază și protecție la misiunile diplomatice sau oficiile consulare din străinătate, în zone de risc și/ sau conflict armat, de către personal specializat în lupta antiterorism, cu aprobarea conducerii instituțiilor de la care provin. Zonele de risc și/sau conflict armat se stabilesc potrivit legii”.

În nota de fundamentare se precizează că ”Strategia de implementare a măsurilor de protecție a informațiilor clasificate naționale, NATO și UE, dispuse în actele normative cadru, prevede măsurile de principiu defalcate pe întreaga gama de paliere, respectiv fizic, personal, IT, juridic etc. În acest context se înscrie și paza și apărarea sediilor Reprezentanțelor Permanente ale României din străinătate și protecția personalului român aflat în misiune în exterior. Reglementările specifice în materie precizează că fiecare ambasadă trebuie să aibă obligatoriu în schema de personal posturi care să aibă ca atribuții paza și protecția misiunilor diplomatice sau a oficiilor consulare, precum și a personalului acestora. În prezent, urmare a reducerii personalului din schema externă a Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a finanțărilor bugetare insuficiente, s-a ajuns la nerespectarea acestor norme”.

Personalul specializat în lupta antiterorism va desfașura activități de pază și protecție la misiunile diplomatice ale României din zone de risc și conflict armat și va beneficia de o diurnă majorată cu 35 % în comparație cu diurna de categoria II.

Proiectul este supus dezbaterii publice până la 30 octombrie, iar costurile aferente aplicării proiectului de hotărâre vor fi suportate din bugetul anual aprobat Ministerului Afacerilor Externe.