1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:36
No menu items!

Misiunea OMS merge să caute sursa Covid în China în prima săptămână din ianuarie

spot_img

O misiune internațională condusă de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este așteptată să meargă în China în prima săptămână a lunii ianuarie pentru a investiga originile virusului care a declanșat pandemia COVID-19, a declarat miercuri un membru și diplomați pentru Reuters.

Statele Unite, care au acuzat China că au ascuns întinderea focarului, au cerut o anchetă „transparentă” condusă de OMS și au criticat termenii acesteia, care au permis oamenilor de știință chinezi să facă prima fază a cercetării preliminare.

China a raportat primelor cazuri de pneumonie de cauză necunoscută în Wuhan, centrul Chinei, către OMS pe 31 decembrie și a închis o piață în care se crede că a apărut noul coronavirus.

Miniștrii Sănătății au solicitat OMS în mai să identifice sursa virusului și modul în care acesta a trecut bariera speciei.

Acum, o echipă de 12-15 experți internaționali se pregătește în cele din urmă să meargă la Wuhan pentru a examina dovezi, inclusiv probe umane și animale colectate de cercetători chinezi, și pentru a se baza pe studiile lor inițiale.

Thea Fischer, membru danez, a spus că echipa va pleca „imediat după Revelion” pentru o misiune de șase săptămâni, inclusiv două săptămâni de carantină la sosire.

„Faza 1 trebuia să fie finalizată până acum, conform termenilor de referință și ar trebui să avem unele rezultate. Dacă asta este ceea ce obținem când venim în China … ar fi fantastic. Atunci suntem deja în faza 2”, a declarat ea pentru Reuters.

Keith Hamilton, expert la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), care va participa, a declarat jurnaliștilor marți: „Prevăd că misiunea va avea loc destul de curând”.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat într-un răspuns prin e-mail la ancheta Reuters că echipa internațională lucrează la aranjamente logistice pentru a călători în China cât mai curând posibil. „Sperăm că echipa va putea călători în ianuarie”, a spus el.

Un diplomat occidental a spus că echipa ar trebui să plece la începutul lunii ianuarie, înainte de deschiderea consiliului executiv al OMS din 18 ianuarie, adăugând: „Există o presiune puternică asupra Chinei și asupra OMS”.

Hamilton a spus că un virus similar, dar nu identic, a fost identificat într-un liliac cu potcoavă, indicând că acesta a fost transmis mai întâi unui animal sau unei gazde intermediare, înainte de a infecta oamenii.

„Când facem supravegherea animalelor, este dificil, este mai degrabă ca și cum ai căuta un ac într-un fân”, a spus el.

Peter Ben Embarek, cel mai mare expert al OMS în boli ale animalelor, a declarat luna trecută că misiunea ar dori să intervieze lucrătorii de pe piață despre modul în care au fost infectați cu virusul.

„Nu există nimic care să indice că ar fi creat de om”, a adăugat el.

Mass-media de stat chineză a sugerat că virusul a existat în străinătate înainte de a fi descoperit la Wuhan, citând prezența sa pe ambalajele de alimente congelate importate și lucrările științifice care susțin că circula în Europa anul trecut.

Unele țări occidentale și-au exprimat îngrijorarea cu privire la întârzierea trimiterii de experți internaționali.

Un diplomat vestic de rang înalt s-a plâns de lipsa de transparență, în timp ce experții nu se aflau la fața locului, discutând cu clinici și cercetători sau inspectând probe de laborator.

Însă un alt diplomat occidental a spus că misiunea se află pe o „bază bună” și că OMS trebuie să accepte condițiile Chinei pentru a asigura accesul.