Oamenii de afaceri iau în cașcul majorarea salariilor brute în condițiile în care contribuţiile sociale vor fi mutate la angajaţi, pentru ca veniturile salariale să nu fie afectate, a declarat reprezentantul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Dragoş Petrescu, după o întâlnire avută cu premierul Mihai Tudose.
„Am avut o întâlnire constructivă cu premierul României, am discutat diverse proiecte aflate în dezbaterea publică. Subiectul principal a fost cel legat de mutarea contribuţiilor de la angajator către angajat. În situaţia actuală a pieţei muncii atât de tensionată, angajatorii nu vor dori să afecteze în niciun fel de scenariu veniturile angajaţilor şi l-am asigurat pe premier că nu asta e intenţia mediului de afaceri”, a declarat reprezentantul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Dragoş Petrescu, citat de Mediafax.
El a mai spus că promisiunea premierului a fost că, la final, costul total generat de mutarea contribuţiilor nu va fi mai mare decât cel actual.
”Este vorba despre piaţa muncii din România. Astăzi nu avem cu cine să lucrăm. Dvs. credeţi că vreun agent economic va scădea sau va profita de această schimbare ca să reducă veniturile propriilor angajaţi? Asta nu se va întâmpla. Avem o piaţă care ne obligă să ne asigurăm că vor câştiga mai mult angajaţii noştri, nu mai puţin”, a răspuns Petrescu întrebării dacă poate garanta majorarea salariilor brute.
El a mai spus că oamenii de afaceri care nu vor majora salariile brute vor rămâne fără afaceri, pentru că vor rămâne fără angajaţi.
”Nimeni nu poate azi supravieţui scăzând salariile propriilor salariaţi”, a mai apreciat Dragoş Petrescu.
El a mai spus că reprentanţii patronatelor au primit draftul proiectului de lege privind mutarea contribuţiilor către angajat, dar că discuţiile purtate au fost pe principii.
”Îl vom analiza, însă orice variantă pe care o vom discuta va trebui să ţină seama că veniturile angajaţilor nu pot fi afectate. Am avut chiar şiui un scenariu pe care noi l-am lucrat în cadrul Coaliţiei, realizat pe baza salariului minim pe economie, iar acest transfer al contribuţiilor nu va afecta veniturile angajaţilor, dimpotrivă vor fi 2% venituri suplimentare pentru angajaţi”, a mai spus Petrescu.
Reprezentantul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României a mai spus că nivelul impozitului pe venit va scădea de la 16 la 10%, iar toate contribuţiile vor rămâne în sarcina angajatorului ca execuţie.
Olimpia Diaconiuc