4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:08
No menu items!

Mirodeniile savuroase

spot_img

Mirodeniile savuroase

Ingrediente ce conferă aromă, gust şi culoare, mirodeniile au fost descoperite în comuna primitivă, când se foloseau frunze pentru înfăşurarea hranei.

Rozmarinul are frunze puternic aromate, cu gust exotic, folosindu-se la prepararea cărnii de peşte, pui şi legume.

Coriandrul are miros aromat şi gust dulce-amar, uşor iute, folosindu-se la prepararea marinatelor din carne de pui, peşte, porc şi viţel.

Dafinul are frunze iuţi, aromate şi uşor amare, folosindu-se la supe, tocăniţe, sosuri, murături, peşte şi bulion.

Cimbrul are frunze mici şi flori rozalii, intens aromate si iuţi, folosindu-se cu legume greu digerabile: fasole, mazăre, varză, cartofi şi ciuperci.

Vanilia aromată, dulce, cu gust plăcut, intens parfumat şi aromatic se foloseşte la prăjituri, budinci, checuri, ciocolate, băuturi, sosuri, patiserie şi preparate dulci.

Scorţişoara are aromă puternică, dulce, plăcută şi proaspătă, gust dulceag, uşor amărui, folosindu-se la prepararea dulciurilor, condimentarea mâncărurilor şi aromatizarea ceaiurilor.

Ghimbirul răcoritor, cu gust puternic şi iute, se foloseşte la prepararea supelor, a sosurilor, a cărnurilor, a băuturilor şi a deserturilor.

Curry este un amestec de boia de ardei, coriandru, chimen, seminţe de schinduf, boabe de muştar, piper negru, curcuma şi ghimbir, folosit la prepararea mâncărurilor exotice.

Nucşoara cu aromă foarte puternică, răşinoasă, dulce şi iute, se foloseşte la prepararea dulciurilor, a felurilor principale mai speciale, a supelor şi a sosurilor.

Cuişoarele cu gust iute-dulceag aromat se folosesc la murături, la vin fiert, la prepararea pâinii şi a produselor de patiserie, la sosuri şi peşte fiert, tarte, budinci cu mere, prăjituri, biscuiţi şi turtă dulce.

Şofranul puternic aromat, dulce şi uşor amărui, este folosit la peşte sau fructe de mare, orez, mâncăruri mediteraneene şi prăjituri.

Cardamomul cald şi eucaliptic, cu accente lămâioase, este folosit în condimentarea cafelei şi a dulciurilor cu cacao, a mâncărurilor orientale de orez şi carne, a prăjiturilor, a produselor de patiserie şi a cârnaţilor.

Ienibaharul cu aromă puternică şi gust dulce, se foloseşte la prepararea sosurilor, a preparatelor de peşte, a cărnii tocate şi a salatelor de legume.

Roxana Mera

Articolul precedent
Articolul următor