6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:04
No menu items!

Mircea Geoană: „Primul grup permanent de luptă NATO va fi în România”

spot_img

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, despre grupul de luptă al NATO care urmează să desfăşoare permanent pe teritoriul României, că România este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi şi că decizia finală se va lua la Madrid.

„Primul grup de luptă din cele patru pe care le vom înfiinţa în această parte a Europei, cel din România, este deja în faza iniţială de operaţionalizare de capabilităţi”, a spus secretarul general adjunct al NATO. El a precizat că celelalte trei grupuri, din Bulgaria, Ungaria şi Slovacia vor face acelaşi lucru în următoarele câteva săptămâni. 

Mircea Geoană a anticipat că grupul de luptă din România, fiind mai avansat şi România fiind mai proactivă în relaţia cu NATO şi cu ţările care contribuie la acest grup de luptă, un statut de funcţionalitate completă ar urma să fie realizat în intervalul cel mai scurt cu putinţă. 

România va avea probabil primul grup de luptă din cele patru înfinţate, iar liderii noştri, săptămâna viitoare vor discuta iar la Madrid vor lua deciziile definitive cu privire la postura de apărare şi descurajare pe flancul estic”, a mai spus secretarul general-adjunct al NATO, arătând că aceasta va fi mult mai sustenabilă şi integrată decât vorbim astăzi. 

Despre câţi militari vor ajunge în România, Mircea Geoană a afirmat că, pe lângă trupele care au ajuns deja în România, 1.000 de militari din SUA, primele contingente din forţa rapidă a NATO, din Franţa, francezi şi belgieni, grupul de lucru care se stabileşte în România, sub comanda Franţei va avea un număr de alţi aliaţi, şi această listă este deschisă. 

„Sunt convins că România va face o treabă bună în a convinge cât mai mulţi aliaţi”, a mai spus Geoană.

Secretarul general al NATO a afirmat că sunt ţări din regiune care vor să facă parte din acest grup de lucru, alţi aliaţi din Europa, esenţa fiind acest caracter multinaţional al acestor grupuri. El a dat exemplul zonei Baltice, unde sunt patru grupuri de luptă de acest gen. „Sunt 20 de naţiuni aliate care contribuie la acele grupuri de luptă, ceea ce face ca elementul de apărare colectivă şi descurajare să fie foarte puternic”. „Anticipez ca această capacitate deplin funcţională să se întâmple în viitorul cel mai apropiat”, a mai spus Mircea Geoană.

R. Dan