-1 C
București
vineri, 20 decembrie 2024 - 9:00
No menu items!

Mircea Geoană, previziuni despre războiul declanșat de Rusia

spot_img

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, sâmbătă, că cel mai probabil, conflictul declanșat de Rusia în Ucraina va mai dura câteva săptămâni, pentru că în acest moment nu se observă o încetinire din partea Federaţiei Ruse. Geoană a precizat că speră că va fi posibilă o formulă diplomatică şi politică pentru finalul războiului.

Întrebat cât va mai dura conflictul din Ucraina, Mircea Geoană a declarat, sâmbătă, la Digi24, că nu are un orizont de timp pentru acest lucru, dar că, cel mai probabil, va dura câteva săptămâni.
 
„Conflictul va mai dura. Avem informaţii, evaluăm şi anticipăm lucrurile. Aţi observat cât de mare este precizia cu care ştim şi anticipăm lucrurile. Nu pot spune cât de mult va mai dura, fiindcă depinde de mai mulţi factori, inclusiv de natură economică, de presiunea sancţiunilor. Probabil câteva săptămâni vom mai avea de conflict şi ne este teamă şi ne uităm cu mare îngrijorare la victimele omeneşti, la faptul că avem acum 3 milioane şi ceva de refugiaţi ucraineni, probabil că numărul va creşte. Avem  6 milioane şi jumătate de persoane deplasate intern, în interiorul Ucrainei, probabil că  numărul va creşte”, a declarat Mircea Geoană.
 
Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că speră ca întregul conflict să se încheie cu o formulă diplomatică şi politică.
 
„Să  sperăm că, în cele din urmă, o formulă diplomatică  şi politică va fi posibilă, dar deocamdată nu vedem din partea Federaţiei Ruse o încetinire a intenţiei şi a mobilizării de resurse pentru  continuarea războiului. Este continuarea într-o greşeală strategică deja destul de gravă făcută de preşedintele Putin. Ne este teamă că va persevera în greşeală”, a declarat Mircea Geoană.

În legătură cu o eventuală implicare a Chinei în acest conflict, Mircea Geoană a spus: „China este un jucător, la nivel mondial, de prim rang, are capacităţi economice, financiare şi tehnologice pe scară mai mare decât Federaţia Rusă. Dar, ceea ce spunea preşedintele Biden (…): Nu este războiul vostru (…) de modul în care rezolvăm această problemă va depinde dacă lumea în care vom trăi în Europa, în Asia, în Africa, peste tot, în spaţiu, va fi o lume a junglei sau o lume a regulilor pe care le putem respecta şi unde putem să trăim în ţări mari sau mici, în siguranţa faptului că nu vine vecinul mare, războinic şi belicos şi într-o noapte decide că mă invadează”.

„Dacă preşedintele Putin a făcut o eroare strategică gravă, acest calcul greşit este o eroare gravă, nu înseamnă că şi China trebuie să facă aceeaşi eroare ca şi preşedintele Putin”, a adăugat Geoană.

„Rusia înțelege mesajul forței mai mult decât pe cel al democrației”

„Peste două treimi din forţele ruse sunt deja blocate în Ucraina. Vedem că vin întăriri din Armenia, Georgia, Siberia, din alte zone, dar, uitându-ne la numărul de trupe, la numărul de avioane, la numărul de nave, te uiţi la ce are NATO şi ce are Rusia acuma (…) Deci nu sunt riscuri la adresa securităţii noastre”, a mai afirmat Mircea Geoană.  

Secretarul general adjunct al NATO a spus că Rusia înţelege mesajul forţei mai mult decât pe cel al diplomaţiei, de aceea NATO va continua să se întărească.  

„În plus, este un element care contează, pentru că Rusia, după cum vedem, înţelege cel mai bine mesajul forţei şi nu neapărat mesajul diplomaţiei. Când văd că în termen de câteva săptămâni, 3-4 săptămâni, NATO şi-a amplificat prezenţa pe Flancul Estic, inclusiv în România, de o manieră excepţională…Am activat planuri de apărare pentru toţi aliaţii pe Flancul Estic. În clipa de faţă sunt peste 40.000 de militari sub comanda comandantului suprem aliat, avem sute de nave care stau practic în cer în permanenţă, avem sute de dispozitive, inclusiv elemente antirachetă care sunt foarte vigilente”, a mai declarat Mircea Geoană.  

El a adăugat că, „în clipa de faţă, nu sunt riscuri de securitate la adresa noastră”.  

Întrebat despre racheta supersonică folosită de Rusia şi dacă scutul la Deveselu ne protejează în cazul unui atac, Geoană a afirmat: „România, la fel ca şi alte ţări din NATO, dispun de un sistem foarte sofisticat de apărare anti-rachetă şi nu e vorba doar de un sistem, e vorba de  totalitatea sistemelor pe care le avem”.  

„La summit-ul de săptămâna viitoare liderii vor discuta cum vom putea să sprijinim Ucraina – şi o vom sprijini având grijă să nu transformăm un conflict deja foarte-foarte brutal şi sângeros, într-un conflict şi mai mare între NATO şi Federaţia Rusă. Vreau să aibă românii de încredere că ştim să păstrăm această linie de echilibru, între sprijin continuu şi real pentru Ucraina să se poată apăra. Acest lucru este în conformitate cu dreptul internaţional, pentru că dreptul la autoapărare este consfinţit în carta ONU, deci este  un lucru pe care în facem conform legii internaţionale, ne întărim, dar liderii noştri vor discuta şi despre întărirea flancului estic pe termen mediu şi lung”, a adăugat secretarul general al NATO.  

Geoană a anunțat că, în etapa următoare, vom avea mai multe trupe NATO, inclusiv în România, mai multe echipamente pre-poziţionate. 

Raluca Dan