Mircea Diaconu (PNL) și-a pierdut, marți, mandatul de senator, după ce colegii săi, reuniți în ședință de plen, au luat act, fără cvorum, de decizia Curții Constituționale a României, care a hotărât că senatorul liberal a fost declarat incompatibil cu respectarea Legii fundamentale.
În plus, Diaconu nu mai are dreptul să candideze pentru un nou mandat în Parlament și nu mai poate fi numit într-o funcție publică în următorii trei ani.
Pe 31 octombrie, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Curtea Constituţională pentru a soluţiona conflictul juridic de natură constituţională constatat în legătură cu refuzul Senatului de a pune în executare hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind starea de incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.
CSM arăta în sesizare că Senatul a refuzat să pună în executare hotărârea instanţei prin care s-a confirmat, irevocabil, starea de incompatibilitate a senatorului PNL Mircea Diaconu.
Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională în cazul lui Diaconu la solicitarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).
ANI arăta că a solicitat în mod repetat Parlamentului să dispună cu celeritate aplicarea prevederilor legale, ca urmare a deciziei definitive şi irevocabile din 21 iunie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, legată de starea de incompatibilitate a lui Diaconu.
Pe 27 ianuarie 2011, ANI a informat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale. Ulterior, Diaconu şi-a dat demisia din funcţia de director de teatru, iar Parchetul General a declanşat o anchetă privind conflictul de interese în care s-a aflat parlamentarul.
Pe 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Diaconu s-a aflat în incompatibilitate, iar ANI a cerut Senatului să pună în aplicare sentinţa judecătorească.
Parlamentul a dat un vot negativ, astfel că forul magistraţilor, Consiliul Superior al Magistraţilor s-a adresat Curţii Constituţionale.
Curtea a admis că este un conflict juridic de natură constituţională, decizia sa fiind general obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial.
Raluca Dan