Dovleacul nu este bun numai pentru a fi vedeta Halloween-ului, sau pentru placinta de dovleac. Plin de vitamine, acizi grași esențiali, minerale și fibre, acest superaliment ar trebui consumat cu entuziasm cât mai des. Nutrienții găsiți în dovleac previn și chiar ajută în vindecarea bolilor precum cancer, inflamații, pietre la rinichi, depresie, probleme de piele și paraziți interni. Si cum toamna este anotimpul în care dovleacul este “la putere”, acum este momentul în care putem profita din plin de toate beneficiile acestuia.
Beneficiile impresionante din dovleac țin la distanță bolile
Dovleacul este de obicei folosit în multe rețete delicioase de la dulciuri la supe sau pur și simplu gol. Înțelegem însă cu siguranță că vom beneficia de toți nutrienții săi valoroși dacă îl vom consuma în rețete crud, sau cât mai puțin procesat. Iată câteva din calitățile sale deosebite:
Vitamina A – Antioxidanti precum alfa și beta carotenoidele sunt o clasă de carotenoide care se transformă în corp în vitamina A utilizabilă. Beta-carotenul este antinflamator și ajută la repararea pielii în cazul arsurilor provocate de soare. Alfa carotenul impiedică creșterea tumorilor, încetinește îmbătrânirea și protejează împotriva cataractei. Pe lângă acestea, carotenoidele reduc riscul bolilor cardiovasculare și cresc imunitatea.
Vitamina C – Vitamina C din dovleac echilibrează nivelele de colesterol , luptă cu radicalii liberi și stimulează producerea de colagen. De asemenea, fortifică corpul împotriva cancerului și susține sistemul imunitar.
Magneziu – In dovleac cât și în semințele acestuia se găsește o cantitate importantă de magneziu. Folositor atât pentru oase, dinți sănătoși, funcționarea bună a sistemului imunitar și a celui cardiovascular și multe altele, magneziul joacă un rol important în corpul nostru.
Vitamina E – Ca și antioxidant cheie, vitamina E contribuie la sănătatea pielii și oferă protecție împotriva unor boli precum Alzheimer și cancer. Semințele de dovleac conțin o formă de vitamina E precum alfa-tocoferol, gamma-tocoferol, delta-tocoferolalfa-tocomonoenol sau gamma-tocomonoenol. Aceste forme de vitamina E sunt mult mai puternice decât forma sa de bază.
Fibre – În dovleac găsim o sursă excelentă de fibre, 5 grame la jumătate cana de dovleac. Consumul adecvat de fibre ajută la protecția împotriva bolilor, ajută în pierderea de greutate și luptă împotriva bolilor de inimă. De asemenea, fibra ajută la o digestie sănătoasă și echilibrează zahărul din sânge.
Acidul pantotenic – Cunoscut și ca vitamina B5, acest nutrient ajută corpul să lupte cu stresul și să echilibreze hormonii.
Potasiu și Zinc – “Carnea” din dovleac este plină de potasiu și susține sănătatea inimii calmând hipertensiunea. Zincul susține sistemul imunitar și cel reproducător. Semințele de dovleac crude sunt printre cele mai bune surse de zinc.
L-triptofan – În dovleac găsim o abundență din acest aminoacid care ne face să ne simțim bine. Astfel, dovleacul ne dă o stare de bine și ne face să vedem viitorul cu mai multă încredere.
Dovleacul este de asemenea anti-parazitic și un diuretic natural. Precum am mai spus, pietrele la rinichi pot fi evitate dacă reușim să consumăm între 5 și 10 grame de semințe de dovleac pe zi. Și să nu uităm de nivelul important de proteine al semințelor de aproximativ 7 grame de proteină la 30 de grame de semințe.
S.R.