Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care modifică prevederi din Codul penal prin care minorul agresor şi părinţii săi vor avea obligaţia să participe la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea art. 84 din Legea nr. 272/2004, precum şi completarea art. 121 alin. (1) din Legea nr. 286/2009.
Iniţiativa vizează instituirea obligaţiei minorului agresor şi a familiei sale de a participa la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de serviciile de specialitate publice sau private.
„Părinţii copilului care săvârşeşte fapte penale şi nu răspunde penal au obligaţia de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”, conform iniţiativei legislative adoptate de către deputaţi.
De asemenea, minorul respectiv va participa la programele speciale de consiliere psihologică, cu acordul părinţilor sau al altui reprezentant legal, dacă instanţa judecătorească nu dispune altfel.
„În lipsa acordului părinţilor, măsura poate fi dispusă de către instanţa judecătorească”, indică proiectul de lege. prevede actul normativ.
Totodată, „pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanţa să poată impune minorului să participe, singur sau, după caz, împreună cu părinţii sau cu un alt reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului sau de alte instituţii de specialitate publice sau private”, conform propunerii legislative.
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, şi astfel legea merge la promulgare.
Adina Silav