Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat, luni, că Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca va deveni centru, iar pacienții nu vor avea de suferit. Însă, după reorganizarea acestuia, va fi necesară o nouă acreditare, timp în care transplanturile vor fi oprite.
După ce mai mulți angajați ai Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca au protestat, luni, de teamă că unitatea va fi desființată, ministrul Sănătății a venit cu precizări.
Ioana Mihăilă susține că este ”oportună” reorganizarea Institutului de Urologie şi Transplant Renal din Cluj prin includerea în structura „funcţională” a Spitalului Clinic Judeţean Cluj Napoca sub forma unui Centru de Urologie şi Transplant Renal. Iar, pacienții nu vor avea de suferit de pe urma reorganizării plănuite.
„Această includere va asigura pacienților accesul la serviciile de urologie și transplant renal, nu va însemna discontinuități în tratament. Ba chiar va aduce anumite avantaje administrative”, a afirmat Mihăilă.
Ministru Sănătății a recunoscut însă că, în urma reorganizării, se va modifica personalitatea juridică a institutului, care va avea nevoie de acreditare. Iar, în acest timp, activitatea de transplant se va opri și pacienții care așteaptă transplantul vor trebui refuzați.
„Ne vom strădui ca această durată să fie cât mai mic posibilă, în ordinul a câtorva săptămâni, nu mai mult de o lună”, a declarat Mihăilă.
Mihăilă a mai anunțat că i s-a cerut mărirea tarifului pe caz ponderat, includerea în programul de acțiuni prioritare pentru anestezie și terapie intensivă și modificarea cadrului legislativ pentru acțiunile prioritare de transplant astfel încât din acestea să se poată deconta și cheltuielile de personal.
„Referitor la mărirea tarifului pe caz ponderat, menționez că ne-am consultat cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și, conform datelor pe care aceștia le au disponibile, Institutul de Urologie și Transplant Renal se află în primele 10-15 spitale din țară ca valoare a tarifului pe caz ponderat, cu o valoare de 1.839 de lei, mai mult decât Spitalul Clinic Parhon din Iași – care desfășoară activitate similară – sau ca Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, tarifele acestora fiind de 1.726 lei, respectiv 1.800 lei”, a spus ministrul.