-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 0:27
No menu items!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, solicită centre de reabilitare pentru dependența de droguri în fiecare județ

spot_img

În urma avalanșei de cazuri în care au fost implicate persoane drogate, Ministerul Sănătății intenționează să înființeze centre de reabilitare pentru dependența de droguri la nivelul fiecărui județ.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că până în prima parte a anului viitor se poate ajunge ca în fiecare județ să existe centre funcționale pentru dependența de droguri. Cel mai mult îl îngrijorează situația legată de copii și adolescenți. 

„Pe mine cel mai mult mă preocupă situația legată de adolescenți și de copii, pentru că, în mod evident, riscurile pentru dezvoltarea lor, pentru viața lor sunt cele mai mari. Aici sunt două componente foarte importante. Sigur, una este de natură medicală – un consumator de droguri, mai ales dacă este unul care nu face lucrul ăsta ocazional, este o persoană bolnavă. Ori, dacă vreau să îi ajut, am nevoie de colaborarea lor, a famiilor lor. (…) Accesul însă la substanțe psihoactive este de competența Poliției”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii admite că România dispune de foarte puține centre de reabilitare pentru asemenea probleme și de aceea statul trebuie să se implice mai mult decât a făcut-o până acum. Totodată, Rafila subliniază că aceste centre nu trebuie legate de MAI, deoarece oamenii vor refuza să se adreseze după ajutor, fiind convinși să vor avea de a face cu oamenii legii.

„Noi avem rețeaua spitalelor de psihiatrie, unde pot fi tratate fazele acuze ale intoxicației, dar programe de reabilitare sunt puține. Pentru copii avem doar două, drept care am discutat că o să facem o rețea. Partea medicală trebuie să o rezolvăm într-un timp relativ scurt, să facem centre măcar unul pentru fiecare județ, unde să poată să meargă acești oameni și nu trebuie legate aceste centre de activitatea Ministerului de Interne, pentru că va exista reticență – nu mă duc acolo, pentru că sunt interogat. Aș vrea să facem aceste centre (…) nu într-un spital de psihiatrie, pentru că din nou apare reticență.

Trebuie să identificăm locații în județe, dar va trebui să lucrăm cu spitalele de psihiatrie care vor trebui să ne furnizeze personal specializat. (…) Cred că putem, fără niciun fel de problemă, ca până în prima parte a anului viitor să avem aceste centre funcționale”, adaugă Alexandru Rafila.

Carmen Buliga