4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 23:04
No menu items!

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, și-a pus în cap procurorii

spot_img

Raluca Turcan și-a pus în cap procurorii, după ce a spus că magistrații și angajații din sănătate primesc sporuri de până la 85% din salariu. Parchetul General a trimis un comunicat în care arată că legea spune că sporurile nu pot depăși o treime din salariile de bază. la rândul său, CSM s-a arătat „indignat” de afirmațiile ministrului.

„Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%. De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a declarat, la Antena 3, Raluca Turcan.

Procurorii și personalul din Ministerul Public primesc sporuri care reprezintă maxim 30% din indemnizația de încadrare, fiind menținute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive, transmite Parchetul General.

„Potrivit art. 4 și 5 din Anexa V, capitolul VIII din Legea nr. 153/2017, sporurile de care beneficiază procurorii și personalul auxiliar de specialitate sunt:
– spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;
– spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază;
– spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5% aplicat la salariul de bază”,

a mai transmis, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat „cu indignare” la afirmațiile Ralucăi Turcan, comparând gafa acesteia cu cea a ministrului Justiției, stelian Ion, care a făcut ca pensionările să curgă pe bandă rulantă în sistemul de justiție, în ultimele două luni.

„Din păcate, declarațiile doamnei ministru al muncii şi protecției sociale, Raluca Turcan, se mențin în aceeași linie cu declarațiile inadecvate ale domnului ministru al justiției, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraților şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar. Aşa cum am mai arătat, consecințele negative ale lipsei de personal vor fi resimțite de justițiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim și previzibil, la cele mai înalte standarde. Consiliul respinge acest tip de atitudini, total neconstructive şi face apel la responsabilitate din partea reprezentanților puterii executive”, mai transmite CSM.