3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:44
No menu items!

Ministrul Justiției vrea extrădarea mai rapidă a persoanelor condamnate aflate în străinătate. Ce a discutat cu ambasadorul Marii Britanii

spot_img

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, după întâlnirea pe care a avut-o cu ambasadorul Marii Britanii la București, că pentru persoanele condamnate pentru care se solicită extrădarea nu este justificată o apărare din partea statului în care s-au refugiat. 

Ministrul Predoiu a avut, miercuri, o întâlnire cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Bucureşti, Andrew Noble, şi cu Max Hill KC, director al Procuraturii Publice şi şef al Serviciului Procuraturii Coroanei pentru Anglia şi Ţara Galilor. Conform comunicatului de presă ulterior întâlnirii, ministrul român al Justiției a abordat subiecte precum eficienţa schimbului de documente în cadrul procedurilor de cooperare judiciară bilaterală, traficul de persoane, transferul persoanelor condamnate, procedurile de extrădare, dar și condiţiile de detenţie în penitenciare.

„De asemenea, ministrul Justiţiei a subliniat progresele înregistrate de sistemul judiciar din România după aderarea la Uniunea Europeană, fapt confirmat şi de ultimul Raport pozitiv de ţară primit de România din partea Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din luna decembrie 2022, fapt ce trebuie să constituie un argument puternic direct pentru consolidarea cooperării judiciare cu terţe state, inclusiv Marea Britanie, inclusiv din perspectiva recunoaşterii şi punerii în executare a hotărârilor judecătoreşti şi transferul de persoane condamnate„, se arată în comunicatul MJ.

Principala temă a discuției a fost traficul de persoane, „o problemă gravă la nivelul întregului spaţiu de justiţie, drept şi securitate juridică al Uniunii Europene şi la nivel european, în sens larg geografic”.

„Traficul de persoane este propagat de crima organizată, grupuri localizate uneori în afara Uniunii Europene, care exploatează cetăţeni europeni, obţin fonduri ilicite din statele europene şi le extrag în afara Uniunii Europene prin spălare de bani, ceea ce este inacceptabil. Cooperarea cu statele membre ale Uniunii, dar şi cu Marea Britanie, este crucială pentru combaterea eficientă a fenomenului traficului de persoane şi spălării de bani”, a mai declarat Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției a adăugat că autorităţile române sunt interesate, de asemenea, ca hotărârile judecătoreşti definitive, inclusiv cele penale, pronunţate de justiţia română, să fie recunoscute rapid în terţe state, inclusiv în Marea Britanie, aşa cum procedează cu promptitudine şi respectarea tuturor garanţiilor procesuale instanţele române.

România se află în primele 5 țări care cer Marii Britanii extrădarea unor persoane condamnate, la distanță mică de Germania și Polonia. Doi dintre fugarii celebri pentru care instanțele din Mrea Britanie au refuzat extrădarea în România sunt afaceristul Puiu Popoviciu și Alexander Adamescu.

M. Nedelcu