2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 12:02
No menu items!

Ministrul Justiției se pregătește de numirile la șefia marilor Parchete. Ce spune despre DNA

spot_img

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat, sâmbătă, în emisiunea Insider politic de la Prima TV că se pregătesc interviurile pentru ocuparea posturilor de procurori șefi la DNA și DIICOT, mandatele actualilor șefi expirând în februarie-martie. Întrebat despre Direcția Națională Anticorupție, că nu mai are anvergura publică de altădată. Predoiu a precizat că el este mulțumit de activitatea anticorupție, care nu trebuie să fie „vedetă media”.

Cătălin Predoiu a menționat că este mulțumit de activitatea DNA, ale cărei cifre arată că anchetele au fost numeroase.

“Această percepţie că DNA şi-a oprit motoarele nu este confirmată de realitatea obiectivă, de datele obiective, din teren, nu numai în materie de anchete desfăşurate, cauze trimise în judecată, ci şi în materie de condamnări obţinute şi de scăderea numărului de achitări. Prin urmare, aceste cifre nu pot fi combătute. Sunt chestiuni demonstrabile obiectiv. Faptul că nu mai există acea notorietate care era altădată în ceea ce priveşte DNA, cred că este relevant din punctul meu de vedere, pentru că nu scrie în nicio lege şi nici în Constituţie că instituţiile care se ocupă de justiţie la modul general, în speţă de combaterea corupţiei, cum este DNA, trebuie neapărat să fie vedete media”, a explicat ministrul Cătălin Predoiu.

El a mai fost întrebat dacă este mulţumit de activitatea procurorului-şef al DNA, Crin Bologa și dacă îl va nominaliza pentru un nou mandat.

“Nu am făcut niciun secret din faptul că, în general, sunt mulţumit de cooperarea pe care o am cu parchetele. Nu pot să fac o astfel de afirmaţie în acest moment pentru că urmează o procedură de selecţie. Pe de altă parte, simplul fapt că lucrurile s-au desfăşurat în linii mai mult decât rezonabile, dar pozitive, nu înseamnă că nu avem şi aşteptări la mai mult decât atât, nu înseamnă că nu urmează o competiţie în care va conta bilanţul profesional, nu numai instituţional, al fiecărui candidat. Nu vreau să anticipez în nici un fel rezultatul acestei selecţii”, a mai precizat minsitrul.

DIICOT este condusă acum interimar de procurorul șef adjunct Oana Pâțu, după ce Giorgiana Hosu, nominalizată în 2020 tot de ministrul de atunci Cătălin Predoiu, a demisionat după câteva luni, după ce soțul său, fost polițist, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare. De altfel, zilele trecute, Predoiu a gafat enorm, spunând că soțul Giorgianei Hossu a fost achitat, însă sentința definitivă va fi dată în luna februarie a acestui an. Mai mult, încercând să își ceară scuze pentru această afirmație, ministrul a mai făcut o gafă, precizând că a avut „informații neoficiale”. 

La șefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află Gabriela Scutea, nominalizată tot de Cătălin Predoiu în 2020, numită apoi de președintele Klaus Iohannis. Și în cazul său, ca în cel al Girogianei Hossu, CSM dădude aviz nefavorabil pentru numirea în această funcție.

Procedura de selecție a fost demarată de MJ la finele anului trecut și se va finaliza pe 27 februarie pentru PG și DIICOT, iar pentru DNA la 1 martie. După procesul de selecţie, propunerile motivate ale ministrului Justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM la aceeaşi dată, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.

Conform legii, procurorul general, procurorul-şef al DNA şi al DIICOT sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Marilena Nedelcu