3.2 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024 - 23:31
No menu items!

Ministrul justiției, după publicarea raportului privind MCV: Raportul subliniază progrese. Mecanismul ar putea fi ridicat anul viitor

spot_img

Concluzia raportului publicat miercuri de Comisia Europeană privind progresele înregistrate în justiție este că România își poate îndeplini obiectivul ridicării Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) în actualul mandat al Comisiei Europene, ceea ce înseamnă pe parcursul anului 2018, a declarat ministrul justiției, Tudorel Toader.

Principalele declarații de ale lui Tudorel Toader:

  • În urmă cu puțin timp, a fost publicat raportul Comisiei. Concluzia este aceea că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV-ului în actualul mandat al comisiei, ceea ce înseamnă pe parcursul anului 2018.
  • A fost publicat un comunicat de presă, parte din declarația de presă a lui Timmermans și raportul în integralitatea sa. Am prezentat concluzia raportului, care este pozitivă.
  • Am luat act de evaluarea Comisiei, cu privire la progresele înregistrate de România.
  • Un lucru foarte important de subliniat este acela că este un raport de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raport din ianuarie. Raportul evidenţiază multe din progresele înregistrate faţă de ianuarie, fundamentând concluzia Comisiei, în sensul îndeplinirii MCV într-un viitor apropiat. Este şi un angajament asumat – ca, la preluarea preşedinţiei Consiliului, la începutul lui 2019, România să nu se mai afle sub MCV. Evoluţia se încadrează în acest angajament
  • Codurile de conduită atât pentru magistrați, cât și pentru parlamentari sunt adoptate, Agenţia de administrare a bunurilor indisponibilizate este complet operaţională.
  • Raportul pune accentul pe confirmarea rezultatelor, aspect care nu figurează în textul recomandărilor din ianuarie 2017, adăugandu-se cerinţe noi. Recomandarea era de adoptare a celor două coduri. Actualul raport vizează şi implementarea acestora. La recomandarea numărul 1, privind numirile procurorilor de rang înalt, CE se referă la legile justiţiei, aşadar la soluţiile legislative care sunt încă în dezbaterea, în fază incipientă, a Parlamentului, nedefinitive și, prin urmare, nu la soluții legislative, aplicabile, incidente, adoptate în legislația în vigoare.
  • Cerem tuturor autorităților implicate (…) o cooperare constituțională loială, dezbateri reale și fundamentate pe necesitățile sistemului judiciar, sens în care vom intensifica dialogul instituțional pentru a asigura deplina efectivitate a componentei de cooperare a Mecanismului Comisiei Europene.
  • Afirmăm profunda angajare a autorităților române în sensul îndeplinirii tuturor recomandărilor, contând, în același timp, pe sprijinul constant al Comisiei în realizarea obiectivului de finalizare a MCV.

R.D.