0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:09
No menu items!

Ministrul Justiției, după eliberarea doctorițelor de la „Sf. Pantelimon”: „Dacă cineva a greșit, trebuie să plătească”

spot_img

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, afirmă că îşi doreşte ca „în toate sistemele din România, că vorbim de sistemul judiciar, că vorbim de sistemul de sănătate, organismele care fac evaluarea anumitor speţe să o facă cum trebuie”, ea subliniind că îi este greu să creadă „că nu există erori în diverse sisteme”. 

„Opinia mea în acest caz nu am să v-o spun, dar am să vă spun o opinie în general. Nu am voie, ca ministru al Justiţiei, să comentez dosare în desfăşurare sau soluţii ale instanţelor, chiar dacă uneori ele mă mâhnesc sau mă bucură. Am să vă spun însă, că fiind persoană publică, îmi doresc tare mult să văd cum încrederea în sistemul de sănătate din România poate fi în termen relativ scurt timp restabilită şi sper ca Ministerul Sănătăţii, colegii din sistem să poată lua acele măsuri şi să poată face acele discuţii astfel încât cei care-şi fac treaba aşa cum trebuie în sistemul de sănătate să simtă aprecierea noastră”, a spus Alina Gorghiu, joi, întrebată ce părere are despre eliberarea celor două doctorițe de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Bucureşti acuzate de uciderea cu premeditare a unui pacient.

Gorghiu a precizat că a mers destul de des în spitale şi a constatat că sunt cadre medicale care îşi îndeplinesc meseria cu profesionalism .

„Dacă cineva a greşit în acest caz, dacă cineva a încălcat legea, atunci acel om, că e asistentă, că este medic, trebuie să plătească. Dar aici nu eu sunt cea care decide, ci o instanţă din România va analiza probele procurorilor, vor analiza probele pe care persoanele respective le aduc şi vor decide pe cale consecinţă. Mi-aş dori însă ca în toate sistemele din România, că vorbim de sistemul judiciar, că vorbim de sistemul de sănătate, organismele care fac evaluarea anumitor speţe să o facă cum trebuie, pentru că mi-e greu să cred că nu există erori în diverse sisteme. Mi-aş dori să se vadă când sunt erori şi să-şi corecteze sistemul propriile greşeli şi să elimine din colectivitate acele persoane care greşesc, sau care încalcă legea. Dacă ne vom apăra în permanenţă şi dacă vom încerca în permanenţă să punem batista pe ţambal şi să spunem că nu e nimeni vinovat, atunci cred eu că lucrurile nu vor merge în direcţia corectă. Dar justiţia e una, partea de a curăţa sistemul din interior este altceva şi legiuitorul va trebui să facă lucrurile să meargă în direcţia corectă”, a adăugat ministrul.

Întrebată dacă în opinia sa sistemul de medicină legală este infailibil, Alina Gorghiu a spus:„Pot să fac o apreciere generală: nu există sistem care să fie perfect. Dar cred că, cu proceduri, cu legi aplicate aşa cum trebuie, acele organisme – că vorbim de Inspecţia Judiciară, că vorbim de Colegiul Medicilor, că vorbim de orice altă instituţie care are ca atribuţii să vadă dacă s-a întâmplat vreun derapaj de la calea firească a lucrurilor – acele instituţii trebuie să-şi facă cum trebuie treaba. Şi atunci probabil că oamenii ar avea şi mai multă încredere în sistemul respectiv”.

Ea a menționat  că în orice sistem lucrurile pot fi făcute să funcţioneze „printr-un efort colectiv”.

Cele două doctoriţe de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” au fost puse în libertate, după ce Curtea de Apel Bucureşti le-a admis marţi contestaţia la măsura plasării lor în arest preventiv. Decizia fiind definitivă.

Medicii sunt acuzaţi de omor calificat cu premeditare după decesul unui bărbat de 54 de ani, căruia i-ar fi scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

                                                                                                             Adina Bucur