„Politica penală a statului se află la o răscruce”, afirmă ministrul Justiției, într-un comunicat dat publicității vineri, 24 martie. Cătălin Predoiu, care a mai ocupat acest portofoliu de încă 4-5 ori, în Guvernele Tăriceanu, Boc, Ungureanu și Orban – Cîțu – Ciucă, este cel care a schimbat, împreună cu o echipă de avocați, actualele Coduri, Civil și Penal, în perioada 2009-2010. Cătălin Predoiu este avocat de drept comercial.
Ministrul Justiției susține, în comunicatul de vineri, că de la ultima adoptare a actualelor Coduri, „sute de intervenții au fost făcute pe proiectele inițiale, încă din faza de dezbateri parlamentare și până în prezent, fenomenul criminologic a evoluat, provocările la care trebuie să răspundă instituțiile de aplicare a legii s-au diversificat”.
Astfel că instituția lansează un apel pentru instituțiile statului, ONG-uri și societatea civilă, pentru dezbateri transparente și clare.
„Un efort concertat, structurat și integrat de cooperare între executiv, legislativ, puterea judecătorească, profesiile juridice, mediul academic și societatea civilă, se impune a fi lansat pentru evaluarea status quo-ului legislativ, a jurisprudenței instanțelor române, CCR, CJUE și CEDO, a propunerilor legislative aflate în Parlament, a fenomenului criminologic, a dinamicii și tendințelor acestuia, a nevoilor prezente și de perspectivă ale sistemului judiciar și ale beneficiarilor finali – cetățenii și societatea românească în ansamblul ei”, se transmite în comunicat.
Cătălin Predoiu a fost printre politicienii care au susținut că este nevoie ca înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal, inclusiv în cazul infracțiunilor de corupție, deși CCR a declarat neconstituțională prevederea.
Tot într-unul din mandatele sale la Ministerul Justiției au fost adoptate mai multe legi cu impact major pentru sistem, printre care cea a micii reforme în Justiție (2010) privind unele măsuri pentru accelerarea soluționării proiectelor și noile coduri penale și civile (2009-2010). Cătălin Predoiu a fost acuzat, la vremea respectivă, că a cheltuit din bugetul instituției sume enorme de bani pentru a acoperi consultanța avocaților implicați în modificările Codurilor.
Marilena Nedelcu