-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:30
No menu items!

Ministrul german al sănătății: „Vaccinarea va fi voluntară”

spot_img
  • Vlad Drăghicescu

    (corespondență specială)


Responsabilii politici de la Berlin sunt convinși că un vaccin împotriva noului coronavirus va fi disponibil în Germania pentru o parte a populației încă din primele luni ale anului viitor. Totuși, la scară largă, preparatul nu va putea fi utilizat înainte de jumătatea anului viitor, a precizat ministrul federal al sănătății, conservatorul Jens Spahn.

Vorbind, marți, în cadrul unei conferințe de presă alături de ministrul federal al cercetării, Anja Karliczek, oficialul german a subliniat că scopul Germaniei nu este de a fi prima țară care vaccinează, ci de a dispune de un vaccin sigur și eficient. Când se vorbește despre vaccinare, a completat Karliczek, încrederea este un lucru de mare preț, iar vaccinul nu poate fi utilizat decât dacă beneficiile sunt mai mari decât riscurile. ”Nu ne vom abate de la acest principiu nici la nivel național, nici la nivel european”, a mai spus politiciana conservatoare.

Pentru a dezvolta un vaccin ”sigur și eficient” contra coronavirusului, trei companii vor primi 750 de milioane de euro din partea guvernului german. Printre acestea se numără Biontech, care primește o finanțare de 375 milioane euro pentru dezvoltarea unei noi tehnologii împreună cu producătorul american Pfizer și Curevac, ce va beneficia de un sprijin de 230 de milioane de euro. Fonduri vor fi alocate și pentru IDT Biologika, cuantumul acestora aflându-se în curs de negociere.

Guvernul german nu mizează doar pe un singur vaccin și pe o singură echipă de dezvoltare, ori pe o singură tehnologie, ci are în vedere promovarea unui ”un portofoliu larg”, a spus Spahn. În opinia sa, finanțarea și susținerea acestui domeniu consolidează importanța Germaniei în cercetare în cercetare sau biotehnologie.

Ministrul sănătății Jens Spahn a reiterat că în Germania nu va fi introdusă vaccinarea obligatorie împotriva Sars-Cov2. ”Va exista o vaccinare voluntară”, a spus acesta. ”Obținerea imunității de grup necesită vaccinarea a 55-65 la sută dintre locuitorii Germaniei și suntem încrezători că vom atinge în mod voluntar obiectivul unei rate de vaccinare suficient de ridicate”, a mai explicat Spahn.  

Precizările oficialului german vin pe fondul disponibilității fragile a germanilor de a se vaccina împotriva Sars-Cov2. Un  sondaj realizat în august de Infratest Dimap la cererea televiziunii publice ARD, a relevat că numai 44 la sută din populație s-ar vaccina ”în mod cert”, în timp ce 33 la sută afirmă că ”probabil s-ar vaccina”, când și dacă va fi pus la dispoziție substanța necesară.

Mai puțin clară este destinația primordială a potențialului preparat și modul de finanțare al campaniei de vaccinare. Ministrul sănătății a sugerat ca înțepătura presupus salvatoare să fie aplicată mai întâi oamenilor care suferă de afecțiuni ce pot agrava cursul îmbolnăvirii cu Sars-Cov2, persoanelor în vârstă, precum și angajaților din sistemul de sănătate și îngrijire a vârstnicilor. În acest sens, comisia permanentă de vaccinare – un comitet de experți care oferă recomandări privind vaccinarea în Germania – va prezenta, curând, o strategie.

De asemenea, guvernul de la Berlin și landurile federale trebuie să hotărască dacă vaccinările ar trebui să fie efectuate strict în cabinetele medicale sau dacă  fi realizate și în centrele regionale de vaccinare. În ceea ce privește costurile vaccinării, par a se contura două variante: preluarea lor fie de către stat, fie de către companiile de asigurări de sănătate.

Cea de-a doua variantă s-ar putea dovedi mai puțin populară, fiindcă ar fi urmată, aproape sigur, de o majorare a contribuțiilor. Cifrele oficiale arată că în 2021, din sistemul de asigurări publice de sănătate vor lipsi aproximativ 16 miliarde de euro, neajuns determinat pe de-o parte de criza economică, iar pe de altă parte de creșterea substanțială a cheltuielilor în timpul pandemiei.

Mai persistă un semn de întrebare și asupra eficienței mult așteptatului vaccin. Marți, Klaus Cichutek, președintele Institutului Paul Ehrlich (instituție responsabilă cu vaccinurile), a explicat că unitatea de măsurare a eficienței unui vaccin împotriva noului coronavirus este capacitatea preparatului de a preveni îmbolnăvirea cu Covid-19. ”Acesta este obiectivul principal. Totodată sperăm că vaccinul va putea să întrerupă și transmiterea de la om la om”, a declarat Cichutek. Jens Spahn a fost ceva mai pragmatic: ”În clipa de față nu știm dacă vaccinare poate duce la stoparea infecției”.

Spahn a amintit germanilor că până la apariția unui vaccin este în continuare necesară respectarea regulilor ”AHA” (Abstand, Hygiene, Alltagsmaske – distanțare, igienă, mască de protecție, n.r). Acesta este încredințat că situația epidemiologică actuală din Germania, unde media zilnică de noi infectări este în jur de 1300 (mult mai scăzută decât în alte țări europene) se datorează faptului că majoritatea cetățenilor acceptă și respectă aceste reguli.