Ministerul Fondurilor Europene (MIPE), coordonatorul PNRR își face propria unitate de cercetare a fraudelor și suspiciunilor de corupție din programele derulate. Ministrul Cristian Ghinea va verifica, practic, sesizări sau autosesizări privind nereguli din programele PNRR, inclusiv fraude și fapte de corupție, apoi va sesiza parchetul competent.
Conform jurnalul.ro, în documentul PNRR, la capitolul referitor la control și recuperare în ceea ce privește primul nivel de verificare, din punct de vedere administrativ, se vor cerceta eventuale „suspiciuni de fraude și conflicte de interese, care vor fi raportate către DLAF, DNA, OLAF, respectiv către Agenția Națională de Integritate”. Astfel, la nivelul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene „va exista o unitate care va avea responsabilitatea aplicării acțiunii de evaluare a riscurilor de fraudă, după modelul instrumentelor create în sistemul de management și control FESI (Fondurile Structurale și de Investiții Europene – n.red.) și, totodată, de a primi și de a analiza orice sesizare de fraudă sau de corupție”.
În acest sens, „pentru scopurile PNRR, listele de verificare ale CFPP din cadrul beneficiarilor proiectelor finanțate din PNRR vor include întrebări legate de depistarea eventualelor suspiciuni de fraudă, atât la momentul vizării contractului, cât și pe parcursul derulării procesului execuției bugetare”.
Identificarea unor indicii de fraudă „va atrage refuzul vizei asupra plății efectuate de către contractor”.
Mecanismul va permite, practic, ca orice proiect care cere finanțare PNRR să fie blocat, să nu se mai facă nicio plată până la sesizarea parchetului, chiar dacă, la final, procurorii pot constata că nu există nicio faptă penală.