România va respecta ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, prevăzută în Tratatul de la Maastricht, iar, dacă deficitul va devia, atunci guvernul este pregătit să reduc cheltuielile, a declarat miercuri ministrul finanţelor Viorel Ştefan.
”Vom lua măsuri de reducere a cheltuielilor, dacă se ivesc derapaje”, a spus Ştefan, la prezentarea Raportului economic pentru România pe 2017, organizată de reprezentanța Comisiei Europene.
Ştefan nu a precizat însă ce tip de cheltuieli este pregătit guvernul să reducă.
Angela Cristea, şeful Reprezentanţei CE în România, a afirmat că Executivul european este îngrijorat că România ar putea să aibă în acest an cea mai mare creştere a deficitului bugetar din UE, deşi s-au primit asigurări de la Guvern că nu sunt motive de preocupare în acest sens.
”România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere economică din Europa, de 4,9%. În acelaşi timp, raportul atrage atenţia asupra riscului ca anul acesta să aibă cea mai mare creştere a deficitului public. Noi am primit asigurări de la Guvern că nu avem motive de îngrijorare, dar suntem ca părintele ăla care îşi face întotdeauna griji ca nu care cumva să se îmbolnăvească copilul. Mai bine să fim îngrijoraţi şi să nu se întâmple nimic, că putem trage concluzia în raportul de anul viitor că ne-am făcut griji degeaba”, a spus Cristea.
Aceasta a arătat că în România creşte inegalitatea socială, aceasta fiind o tendinţă consemnată din 2012.
Potrivit previziunilor economice de iarnă publicate la jumătatea lunii februarie de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să urce la 3,9% din PIB.
T.S.