4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:31
No menu items!

Ministrul Finanțelor vrea să rezolve problema ”migrării” profiturilor din companii

spot_img

ioana-petrescu

Ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, a cerut autorităților franceze să ofere ANAF expertiza lor în materia prețurilor de transfer, procedură prin care multe companii străine din România își transferă părți semnificative din profit spre statele de origine.

”Mi-am propus consolidarea Direcției Transfer Pricing din cadrul ANAF. Avem nevoie de expertiza autorităților franceze, de suportul dumneavoastră și al autorității fiscale din Franța pentru instruirea angajaților care vor lucra în această structură”, a declarat ministrul Finanțelor într-o întrevedere cu ambasadorul Franței la București, Philippe Gustin.

Oficialul străin a arătat că autorităţile franceze au toată disponibilitatea să ofere sprijin instituţiilor publice române, având în vedere experienţa acumulată în privinţa creşterii nivelului de colectare, îmbunătăţirii conformării voluntare şi combaterii evaziunii fiscale.

Gustin a afirmat că experienţa Franţei relevă cât este de importantă încurajarea plăţilor on-line şi limitarea plăţilor în numerar, menţionând că autorităţile franceze au promovat un act normativ care interzice plata salariilor în numerar.

Peste două treimi (65%) din reprezentanții companiilor multinaționale active în România se așteaptă să treacă printr-un control privind preţurile de transfer în următorii ani, potrivit unui studiu realizat, în luna septembrie a anului trecut, de compania de consultanță Ernst&Young pe această temă, la nivel mondial.

În ultimii doi ani, în România s-a observat o creştere a incidenţei litigiilor în domeniul preţurilor de transfer, autorităţile fiscale punând destul de des sub semnul întrebării politicile privind preţurile de transfer aplicate în cazul tranzacţiilor cu entităţi afiliate nerezidente şi, începând cu 2010, şi în cazul tranzacţiilor domestice.

”Având în vedere numărul în creştere al acestor controale, în conformitate cu aşteptările la nivel global, reducerea disputelor va fi mai dificilă, iar numărul litigiilor privind preţurile de transfer va creşte semnificativ. De aceea este esenţial ca multinaţionalele să ia în considerare o abordare pro-activă pentru gestionarea controverselor, inclusiv prin încheierea de acorduri de preţ în avans pentru tranzacţiile ce ar putea genera dispute”, a declarat Adrian Rus, director executiv în cadrul Departamentului de Asistenţă Fiscală al EY România.

Prețurile de transfer reprezintă operațiunile prin care companiile multinaționale își reduc artificial profitul brut, pentru a plăti un impozit pe profit mai mic. De exemplu, un produs care are în România un preț de producție de 8.000 de euro și o marjă de profit de 2.000 de euro nu este exportat cu 10.000 de euro, cum ar fi normal, ci cu 8.050 de euro. Astfel, profitul brut, impozabil în România cu 16%, nu este de 2.000 de euro, ci de 50 de euro, iar produsul respectiv este vândut cu 10.000 de euro dintr-un stat cu o taxare mai favorabilă.

Sindicatele și unii economiști asimilează această metodă cu evaziunea fiscală. Corporațiile susțin însă că prețurile de transfer reprezintă o posibilitate legitimă de optimizare fiscală.

Cosmina Croitoru