Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat, după întâlnirea de vineri cu reprezentanţii minerilor, că s-au găsit soluţii pe termen scurt, respectiv o OUG careva permite plata salariilor pentru următoarele trei luni.
Actul normativ va fi publicat vineri seară în Monitorul Oficial, iar la începutul săptămânii viitoare vor apărea şi Normele metodologice.
”Am adoptat deja ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pentru a putea include şi companiile aflate în insolvenţă, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”, a mai anunţat Popescu.
Ministrul afirmă, însă, că este necesară şi găsirea de soluţii pe termen lung.
„Suntem în discuţii cu cei de la Comisia Europeană pentru a continua planul de restructurare al CEH. Totodată, prin OUG nr. 200/18.11.2020 pentru modificarea OUG nr. 60/2019, au fost demarate deja discuţiile dintre experţi de la ministerul Energiei cu cei de la Consiliul Concurenţei, de la Fondul de Mediu, de la ANAF pentru a face reorganizarea CEH, pentru a repune CEH în circuitul economic”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.
Sute de mineri din Valea Jiului s-au adunat în curtea Minei Lupeni unde aproximativ o sută de mineri au stat blocaţi în subteran. Angajaţii de la alte mine din zonă au venit să îi susţină pe cei din subteran. Şi la Vulcan, minerii s-au adunat în curtea minei.
În urma acesxtor proteste, după discuțiile de la minister cu Virgil Popescu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, și-a dat a demisia, declarându-se ”vinovat” pentru că minerii nu şi-au primit drepturile salariale şi alte plăţi restante.