2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:59
No menu items!

Ministrul Energiei: Nu vor fi probleme cu aprovizionarea populației. Câtă energie importă România marți dimineață

spot_img

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat că nu vor fi probleme în privinţa aprovizionării populaţiei cu energie electrică în această perioadă geroasă, precizând că rezervele de gaze naturale din depozite sunt în limite normale, Hidroelectrica funcţionează la capacitate maximă, iar grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune sunt pregătite să intervină.

„Ne aşteptam la acest val de frig. Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică, rezervele de gaze naturale în depozite sunt în limite normale, nu sunt probleme în aprovizionare, evident bucureştenii au o problemă cu energie termică, problemă datorată în principal reţelei de termoficare a Bucureştiului. (…) Nu vom avea probleme de aprovizionare, suntem pregătiţi să facem faţă. Sunt pregătite şi grupurile de la Complexul Energetic Oltenia pe cărbune să intervină, Hidroelectrica merge la capacitate maximă, există rezerve în lacurile de acumulare, nu mai avem probleme”, a spus Popescu, la B1 TV, citat de Agerpres.

Acesta a precizat că, pentru a putea aproviziona populaţia cu energie electrică, s-a luat decizia de a amâna o revizie la Centrala de la Cernavodă, care s-ar fi suprapus cu perioada geroasă.
„S-a mai suprapus pe lângă acest val de frig şi o altă problemă: nu bate vântul. Şi nu bate în Europa, nebătând vântul nu merg eolienele, nemergând eolienele nu se produce suplimentar. Dacă vântul ar fi bătut era mai simplu pentru toată Europa. Nu tot timpul energia regenerabilă te ajută. E frumoasă, e nepoluantă, dar nu tot timpul te ajută în situaţii extreme”, a mai spus ministrul Energiei.

Luni, la orele 11.00, consumul total de electricitate în România era de 9.526 MW, potrivit operatorului național Transelectrica. Producția era de 8.120 MW, ceea ce înseamnă că importurile se ridicau la 1.406 M, adică aproape 15% din totalul consumului. Din punctul de vedere al surselor de producție, cele mai mari contribuții le aveau centralele hidrotehnice și centralele pe bază de gaze, păcură și cărbune.