-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 2:43
No menu items!

Ministrul economiei tras de urechi de un comisar european

spot_img

Ministrul economiei, Daniel Chiţoiu, a primit  recent o scrisoare avertisment din partea comisarului european pentru energie, Günther Oettinger, în care este criticat pentru selecţia netransparentă şi fără concurs a personalului de conducere al Autorităţii naţionale  pentru reglementare în domeniul energiei (ANRE).

„Existenţa unor  autorităţi de reglementare independente şi puternice în toate statele membre ale Uniunii este o componentă crucială a constituirii unei pieţe interne stabile. Fără un arbitru puternic pe plan intern,  piaţa de energie din România nu va funcţiona”, se mai spune în scrisoare.

Ţara va fi blocată şi nu va putea juca un rol coerent şi integrat pe piaţa internă a Uniunii. O ANRE puternică şi independentă ar contribui la un climat investiţional sănătos în România, în care toţi investitorii ar avea încredere că legile sunt eficiente şi imparţiale.

“Conform informaţiilor mele, posturile vacante nu au fost comunicate public aşa cum ar fi cerut asemenea poziţii în administraţie, criteriile de selecţie nu au fost publicate şi procesul de selecţie însuşi nu a fost transparent”, scrie comisarul european. “Consider că o condiţie preliminară pentru a avea un arbitru puternic şi independent este ca procesul de selecţie a personalului din  management să fie credibil şi transparent pentru a-i face pe toţi candidaţii posibili şi experimentaţi să se înscrie în concursul de selecţie. “Consilierii mei i-au avertizat pe angajaţii dumneavoastră asupra importanţei procesului de selecţie şi au oferit experienţă tehnică pentru organizarea unor asemenea proceduri respectând standardele de independenţă prevăzute în Pachetul III Energie,” se mai spune în scrisoare.

Componenţa Consiliului ANRE a fost stabilită prin negocieri politice între liderii grupurilor parlamentare la sfârşitul lunii octombrie. Conform acestor negocieri, preşedintele consiliului este de la PNL, cei doi vicepreşedinţi- de la PSD, iar ceilalţi membri sunt câte unul de la  PDL, UDMR, UNPR şi PSD.  Consiliului a fost votat de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului cu 274 de voturi pentru şi unul împotrivă, iar preşedintele Consiliului a fost ales Nicolae Havrileţ.