1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:22
No menu items!

Ministrul de interne: Polițiștii să se țină departe de politică. Șeful de la „Omoruri” și-a adus un deserviciu comentând modificările legislative

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, că şeful Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei, Radu Gavriş, nu avea mandat să facă declaraţii publice în legătură cu modificările aduse Codurilor penale, subliniind că poliţiştii trebuie să se ţină departe de sfera politică.

Prezentă marţi la „Gala Sportului Dinamovist 2017”, Carmen Dan a fost întrebată despre declaraţiile unui şef din Poliţia Română cu privire la efectele negative ale modificării Codurilor penale. „Eu sunt senator, voi fi în Parlament, voi participa atât la dezbateri, cât şi la vot. Faptul că un şef din Poliţia Română a ieşit şi a expus o părere personală, în baza unui mandat pe care eu nu i l-am acordat, nu consider că poate fi confundată cu o poziţie instituţională. Cu atât mai mult, cu cât Ministerul Afacerilor Interne nu are competenţa de a legifera. Eu îmi doresc în această situaţie, în această conjunctură în care această temă s-a politizat extrem de mult, ca poliţiştii să fie reţinuţi şi să înţeleagă că sunt cei care aplică legea şi că această meserie impune nişte rigori. Cred că este obligaţia şefilor Poliţiei Române să vadă dacă acea expunere personală s-a făcut în contextul unui mandat, dacă a exprimat o părere personală şi în ce limite a avut loc această exprimare. Nu se face o anchetă. Este un poliţist care şi-a exprimat un punct de vedere. Repet, nu i-am dat eu acel mandat. Eu cred că rigorile acestei funcţii impun o anumită reţinere. Cred că poliţiştii trebuie să se ţină departe de sfera politică şi, din punctul meu de vedere, atât timp cât şi-a expus o părere personală, fiind cunoscut ca un bun profesionist, şi-a adus singur un deserviciu”, a răspuns Carmen Dan, potrivit Agerpres.

Întrebată dacă poliţistul va fi sancţionat, Carmen Dan a precizat că un ministru, membru al unui partid politic, nu „dezlănţuie un jihad împotriva unui poliţist, specialist recunoscut, care a ieşit şi a expus public o părere personală”. „Eu spun că trebuia să existe reţinere, că trebuie să se înţeleagă că, pe acest subiect, care presupune multă discuţie în tema politicului, ar fi trebuit să rămână ceea ce este, un poliţist bun, un specialist bun, un profesionist bun”, a spus ministrul. 

Andrei Tudor