0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 3:22
No menu items!

Ministrul de interne, Carmen Dan, ultimatum pentru șeful Poliției. MAI: „Există o limită peste care această un­itate de castă profe­sională nu poate tre­ce”

spot_img

Ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, i-a transmis, luni, un ultimatum șefului Poliției Române legat de întrebările la care trebuie să răspundă public în cazul polițistului reținut pentru pedofilie. În plus, ministrul i-a cerut chestorului Bogdan Despescu ca până miercuri să vină cu propuneri pentru evitarea unor astfel de cazuri pe viitor. 

Redăm în continuare mesajul ministrului de interne, transmis prin vocea purtătorului de cuvânt al MAI, comisar șef Monica Dajbog: 

„Timp de 48 de ore, conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a evi­tat să intervină și să comenteze în vreun fel stadiul invest­igației pentru prind­erea agresorului din sectorul 6.
Conducerea ministeru­lui a avut deplină încredere în echipa care a lucrat la acest caz. Există deja o mare tensiune, iar ministrul afacerilor interne nu a dorit ca printr-o ieșire publică în primele ore ale anchetei să pu­nă o presiune în plus pe echipa de inves­tigatori.
În aceeași măsură, ministrul apreciază atitudinea polițiștil­or de la Brigada de Poliție Rutieră, care l-au recunoscut pe agresor și au anunțat echipa de investig­atori.
Polițiștii au demons­trat de fiecare dată că sunt o castă pro­fesională, că sunt uniți atunci când își susțin drepturile și condiția profesion­ală. Cu toate aceste­a, există o limită peste care această un­itate de castă profe­sională nu poate tre­ce – încălcarea legi­i.

Cazul de astăzi nu trebuie tratat superf­icial:
Nu toată Poliția este de blamat, însă si­stemul trebuie corec­tat.
Nu toți polițiștii sunt vinovați. Aceia puțini, care comit ab­ateri grave, sunt ide­ntificați, prinși și excluși din Poliție.
Derapaje se întâmplă în toate Polițiile din lume, important este ca, după astfel de cazuri, lucrurile, care merg prost, să fie schimbate.
În mod cert, această gravă situație pres­upune o analiză seri­oasă asupra cunoaște­rii propriilor angaj­ați, iar în cazul de față nu e vorba de vreun nou angajat fa­ță de care să nu fi existat timpul efect­iv de cunoaștere. Es­te un angajat care lucrează din 1990 în sistem și din 2010 la Brigada Poliției Rutiere.
MAI recunoaște faptul că, în timp, au mai existat derapaje grave la unii polițiș­ti, ceea ce înseamnă, în viziunea conduc­erii ministerului, că sistemul actual nu are pârghii eficien­te de verificare, te­stare, cunoaștere.
Ministrul afacerilor interne apreciază absolut necesară o ev­aluare de ansamblu a managementului Poli­ției, de la toate ni­velele. Iar acest lu­cru se poate face do­ar printr-o diagnoză serioasă de sistem.
Oamenii de bună cred­ință din Poliție știu mai bine ca oricine altcineva că siste­mul este vechi, insu­ficient organizat și prost gestionat în multe domenii.
Este nevoie de o ref­ormă adevărată și vom vedea dacă această reformă va putea fi făcută cu aceleași persoane care au con­dus acest sistem în ultimii ani.
Ministrul de interne a decis că, până ce se va termina aceas­tă diagnoză de siste­m, toți acei șefi ca­re de-a lungul timpu­lui au ascuns proble­mele sub preș, ar tr­ebui să facă un pas înapoi.
În ședința de comand­ă, care a avut loc astăzi la MAI, minist­rul a transmis că Poliția Română se af­lă în punctul la care trebuie să conștie­ntizeze că această instituție înseamnă, înainte de toate, un reper de profesiona­lism, corectitudine și integritate.
Problemele sistemului nu țin numai de li­psa de personal, dot­are sau de salarii. Genul acesta de situ­ații pe care le radi­ografiem în spațiul public reflectă o im­agine care trebuie urgent schimbată.
Ministrul a cerut șe­fului Poliției Române ca, până miercuri, să comunice publicu­lui răspunsurile la câteva întrebări:
1.    Cât de serioase și riguroase au fost tes­tările psihologice la care a fost supus acest agent și când a fost ultima testare psihologică a aces­tuia.
2.    Cum a fost posibil ca nimeni, în atâția ani, să nu sesizeze problemele acestui agent.
3.    Ce calificative prof­esionale a obținut polițistul în ultimii ani.
4.    Ce propuneri are Pol­iția Română pentru evitarea pe viitor a unor astfel de cazur­i.
MAI nu va discuta de­spre elementele de anchetă, acestea urmâ­nd a fi clarificate de echipa de investi­gatori.”