La instrucțiunile ministrului Di Maio, ambasadorul Italiei în România a cerut Guvernului României lămuriri imediate în legătură cu incidentul de la București în care a fost implicată jurnalistei RAI, Lucia Goracci. Premierul Nicolae Ciucă a transmis că acest incident, care este inacceptabil, trebuie clarificat în regim de urgență.
Ambasadorul și-a exprimat surprinderea și nemulțumirea, și a cerut autorităților române competente să investigheze cele întâmplate. Ministerul de Externe activase imediat Ambasada Italiei în România să intervină și să permită eliberarea lui Goracci și a echipei sale, potrivit Antena 3.
Intervenția ambasadei Italiei în România ar fi fost providențială pentru eliberarea Luciei Goracci și a echipei ei, reținute multe ore luni într-o secție de poliție din București după ce ar fi fost atacați în biroul senatoarei, în timpul unui interviu.
„Atacul și tentativa de răpire în România a trimisului Lucia Goracci și a echipajului său sunt un fapt foarte grav și inacceptabil”, a declarat liderul Partidului Democrat, Debora Serracchiani, exprimându-și solidaritatea cu jurnalistul și operatorii Tg1, potrivit La Stampa.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marți, că este „inacceptabil” incidentul în care a fost implicată senatoarea Diana Șoșoacă și că acest caz care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului român.
„Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informație sunt garanții ale unei democrații consolidate și ale funcționării statului de drept. Premierul Nicolae Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului român”, se precizează într-un comunicat de presă.
Poliţia Capitalei a anunțat că „toate aspectele, aşa cum sunt formulate în actele procesual penale, au fost înaintate Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, structura competentă material”.
„Reprezentanţii Ambasadei Republicii Italia în România au fost prezenţi la demararea activităţilor de cercetare şi au sprijinit demersurile legale prin asigurarea translatorului care a participat la activităţi, aşa cum este prevăzut în materia legislaţiei penale. Orice alte opinii ar fi de natură a afecta cercetările, fapt pentru care menţionăm că au fost respectate procedurile în vigoare, proceduri prevăzute de legislaţia ţării noastre”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Capitalei.
Sindicatul jurnaliștilor italieni care lucrează în RAI, compania radioului și televiziunii publice din această țară, au solicitat implicarea Guvernului italian și a Uniunii Europene în cazul jurnaliștilor care ar fi fost sechestrați și agresați în biroul senatoarei Diana Șoșoacă.
”România trebuie să-și cere scuze pentru atacul grav asupra corespondentei RAI, Lucia Goracci, și a colaboratorilor săi. Dacă Bucureștiul este încă în Europa, astfel de evenimente nu trebuie să se întâmple”, au transmis sindicaliștii.
Jurnalista italiană Lucia Goracci a formulat o plângere la Secţia 4 de Poliţie din Bucureşti împotriva senatoarei Diana Şoşoacă, susţinând că a fost sechestrată şi că soţul ei, Dumitru-Silvestru Şoşoacă, a muşcat-o de mână. La sosirea poliției în biroul senatoarei, jurnalista spune că și oamenii legii au protejat-o pe Șoșoacă. Pe înregistrările făcute de Lucia Gorraci cu telefonul mobil și difuzate de RAI1, jurnalista se află în mijlocul unei îmbrânceli, moment în care ea strigă către poliţişti: „Voi nu ne protejaţi! Suntem jurnalişti!”.
Lucia Gorraci a spus apoi în engleză „Asta e răpire!”, moment în care senatoarea le cere polițiștilor „Daţi-o afară!”. În imagini se vede cum polițiștii o trag de braţe pe jurnalistă, după care încep îmbrâncelile în care intervine şi soţul senatoarei, Silviu Şoşoacă.
Adina Silav