4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:46
No menu items!

Ministrul de Externe, despre criza din Ucraina: Nu sunt încă semne că dezescaladarea se produce real

spot_img

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că nu sunt încă semnedezescaladarea situaţiei de securitate din Marea Neagră se produce „în mod real”, după ce Rusia a anunțat că retrage o parte din militarii de la granița cu Ucraina.

Aurescu a făcut această declarație la audierea în Comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor privind evoluţiile de securitate din bazinul Mării Negre.

„Această criză de securitate nu este doar despre Ucraina, nu este doar despre Marea Neagră, nu este doar despre securitatea europeană, ci este despre securitatea euroatlantică în ansamblul său. Marea Neagră face parte integrantă din spaţiul euroatlantic, iar securitatea Mării Negre este strâns legată şi face parte integrantă din securitatea euroatlantică”, a afirmat Aurescu.

El a subliniat că acesta „este un moment important, un moment de vârf al demersurilor diplomatice care se fac pe multiple planuri, la diverse niveluri în acest moment important, încercându-se realizarea unei dezescaladări a situaţiei de securitate”.

„Nu sunt încă semne că această dezescaladare se produce în mod real. Este foarte important ca demersurile diplomatice să continue, este în egală măsură extrem de important ca această detensionare să se producă în mod concret pe teren”, a spus Aurescu.

El a adăugat că a fost încheiată procedura de returnare în România pentru membrii familiilor personalului diplomatic de la Ambasada de la Kiev.

„Am finalizat procedura de returnare în România a membrilor de familie ai personalului diplomatic de la Ambasada României de la Kiev şi de la Consulatul General de la Odessa. Celelalte misiuni consulare, care sunt la Solotvino şi respectiv la Cernăuţi, nu au fost vizate de această măsură pentru că nu este nevoie, sunt în regiuni care prezintă un grad mai mare de securitate. În ce priveşte Ambasada României la Kiev, în acest moment avem 15 oameni în personalul ambasadei, ambasada este pe deplin funcţională, am retras o parte a personalulu neesenţial, mai precis doi membri ai personalului ambasadei care sunt deja în România. Nu este nevoie în acest moment de o reducere suplimentară a personalului şi este important să dăm acest mesaj unitar la nivelul statelor membre UE. Toate ambasadele statelor membre UE de la Kiev au aceeaşi logică de funcţionare în acest moment”, a transmis ministrul de Externe.

 Întrebat ce implicaţie are un război la graniţă pentru România, Bogdan Aurescu a răspuns: „România, ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, beneficiază în acest moment de toate garanţiile de securitate pe care le poate avea. Ca stat aliat, suntem deplin apăraţi de apărarea colectivă, de umbrela aliată de securitate. Niciun cetăţean român nu trebuie să se teamă, să aibă frică de o implicare a României într-un conflict militar, pentru că nu se va întâmpla. Este adevărat că, dacă Federaţia Rusă va porni un conflict militar, o agresiune militară împotriva Ucrainei, situaţia de securitate în general la nivel european va cunoaşte o deteriorare şi mai puternică. Evident că o astfel de situaţie va afecta Alianţa Nord- Atlantică în ansamblul său, inclusiv România, dar nu există în acest moment pericolul unei implicări militare a României sau Alianţei Nord-Atlantice”.

Ministerul rus al Apărării a anunțat, marți, că o parte din trupele poziționate la granița cu Ucraina se întorc la bazele lor, iar miercuri au fost publicate imagini video cu o coloană de tancuri şi vehicule militare, care ar părăsi Peninsula Crimeea, pe un pod de cale ferată după încheierea exerciţiilor militare.

                                                                                                                   Adina Silav