El a precizat că vor fi două programe pilot, la operă și la teatru, pentru a se vedea ce completări s-ar mai putea aduce măsurilor propuse pentru reluarea spectacolelor și concertelor.
„După 1 iunie urmează etapizat să se relaxeze toate normele. Nu spun că după 1 iunie vor putea avea loc mari evenimente, s-ar putea sa fie permise spre mijlocul verii, asta depinde de campania de vaccinare. Sunt optimist că vom avea posibilitatea să putem ține și marile evenimente în această vară. După 1 iunie vor fi permise evenimente și gradual se va ține cont și de mărimea acestora. Scenariul 1 pe care îl luăm în calcul presupune filtre mai mari. Trebuie să găsim soluții legat de autenticitatea testului, să nu facă testul cineva și să se prezinte altcineva cu el. Trebuie să ne consultăm cum să facem asta”, a spus Gheorghiu.
Ministrul a explicat cum se va face testarea rapidă la fața locului, adică cel testat să primească pe telefon, în maximum 15 minute rezultatul testului, printr-o aplicație care să dea posibilitatea achiziționării biletului, iar prețul biletului să cuprindă și prețul testului.
În scenariul 2 nu mai sunt necesare nici test, nici filtre, dar ești condiționat de un număr limitat de spectatori în funcție de rata de incidență și de gradul de ocupare mai redusă a sălii, a precizat el.
Ministerul Culturii propune noi măsuri pentru reluarea activităților culturale de la 1 iunie, care vor fi analizate de către Ministerul Sănătății și de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU).
Setul de măsuri a fost elaborat în urma discuțiilor din cadrul grupului de lucru pentru reluarea activității cu public a sectoarelor cultural-creative, grup inițiat de către Ministerul Culturii.