7.6 C
București
sâmbătă, 9 noiembrie 2024 - 0:13
No menu items!

Ministrul Agriculturii îi vizitează pe spanioli pentru a le afla ”secretele” în irigații

spot_img

Ministrul Agriculturii îi vizitează pe spanioli pentru a le afla ”secretele” în irigații

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, se află în perioada 17 – 19 iulie într-o vizită în Spania, unde se va întâlni cu reprezentanți ai Federației Naționale a Comunităților de Irigatori. Spaniolii și-a manifestat de mai mulți ani interesul de a investi în sistemele de irigații din România, însă până acum nu s-a făcut nicio investiție notabilă.

Ministrul Constantin va face o deplasare în regiunea Extremadura, o zonă cu o infrastructură de irigații foarte dezvoltată, și va vizita instalațiile de irigații din Montijo, unde sunt culturi de cereale, măsline, stejar, viță de vie, cartofi, ardei, varză, roșii, lucernă și altele.

„Aşa cum am anunţat încă de la preluarea mandatului, sectorul irigaţiilor este prioritar pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În anul 2013, a fost realizată prima umplere a canalelor de irigaţii. Prin intermediul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare, măsura prin care a fost adusă apa mai aproape de fermieri şi în acelaşi timp un preţ mai mic la energie”, a declarat Daniel Constantin.

Încă din 2011, autoritățile române dădeau asigurări că spaniolii sunt interesați de sistemele de irigații din România, intenționând să susțină dezvoltarea sectorului prin intermediul tehnologiei, al utilajelor și al know-how-ului. Însă, de atunci, niciun proiect major nu a fost anunțat.

Potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, din cele 14,8 milioane de hectare de teren agricol din România, 9,3 milioane reprezintă terenurile arabile.

”Pe 0,5 milioane de hectare, din cele 2,9 milioane de hectare de teren arabil amenajat pentru irigaţii în perioada 1970-1989, există încă sisteme de irigaţii viabile economic. Pe alte aproximativ 0,6 milioane de hectare sistemele de irigaţii sunt marginal viabile, iar pe 1,8 milioane de hectare sistemele sunt neviabile economic“, se arată în studiul Băncii Mondiale.

Astfel că, din nouă milioane de hectare, doar un milion mai beneficiază de sisteme de irigații, față de aproape trei milioane irigate înainte de 1989.

C.C.