Parlamentarii au fost convocaţi, luni, în sesiune extraordinară, pentru a da votul de învestitură Guvernului Viorica Dăncilă. UDMR a anunțat luni dimineața că va susține Executivul Dăncilă pentru a asigura stabilitatea.
Audierile au început la ora 8.00.
Tudorel Toader, aviz pozitiv pentru portofoliul Justiției
Tudorel Toader, ministrul propus pentru portofoliul Justiţiei, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 43 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi patru abţineri. Tudorel Toader a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei şi în guvernele Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose. El a fost rector al Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi judecător al Curţii Constituţionale din 2006 până în 2016.
Aviz pozitiv în comisie pentru Lia Olguţa Vasilescu, ministrul propus al muncii
Lia Olguţa Vasilescu, ministrul propus al muncii, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 30 de voturi „pentru”, 15 „împotrivă” şi două abţineri. Lia Olguţa Vasilescu a ocupat, din ianuarie 2017, portofoliul de la Ministerul Muncii în guvernele Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.
Lia Olguța Vasilescu este membră PSD din decembrie 2007. Ea a demisionat din Senat în iunie 2012, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an a fost aleasă primar al oraşului Craiova.
Lia Olguţa Vasilescu s-a născut la 18 noiembrie 1974, la Craiova.
Ioana Bran, propusă ministru al Tineretului şi Sportului, avizată favorabil în comisie
Ministrul propus pentru Tineret şi Sport, Ioana Bran, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, înregistrându-se 21 de voturi „pentru” şi 12 voturi „împotrivă”.
Ioana Bran are 31 de ani şi a intrat în Parlamentul României în decembrie 2016, fiind numită secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
Aviz pozitiv în comisie pentru Natalia Intotero, propusă la Ministerul Românilor de Pretutindeni
Ministrul propus pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, cu 15 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi două abţineri.
Natalia Intotero este noua propunere PSD pentru ministerul Românilor de Pretutindeni. Ea s-a născut la 14.01.1976 în Brad, judeţul Hunedoara şi din 2012 până în prezent, a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul României în Comisia pentru Politică Externă.
Ea a studiat la Facultatea de Limbă şi Literatură Română în perioada 2002-2006 şi la Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti în perioada 2003 – 2007, unde a terminat Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, potrivit CV-ului de pe site-ul Camerei Deputaţilor. În trecut a mai acupat şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit declaraţiei de avere, Natalia Intotero deţine împreună cu soţul ei şase terenuri de 2,3 hectare, patru clădiri şi cinci autoturisme. De asemenea, mai are şi un credit de 22.000 de lei.
Aviz pozitiv în comisie pentru Viorel Ilie, ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul
Viorel Ilie, ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 22 de voturi „pentru” şi 15 „împotrivă”.
Pe 25 august 2017, procurorul şef DNA a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru ministrul de atunci pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, pentru instigare la infracţiunea de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Pe 3 octombrie 2017, Senatul a respins însă solicitarea procurorilor.
Viorel Ilie s-a născut pe 19 martie 1965. Este absolvent al Facultăţii de Electrotehnică a Institutului Politehnic ”Gheorghe Asachi” din Iaşi. Apoi, a absolvit şi două masterate, unul în Gestionarea Resurselor în Administraţia Publică la Universitatea ”George Bacovia” din Bacău şi celălalt în Comunicare, Creativitate şi Competenţe Psihosociale în Organizatii la Universitatea ”Petre Andrei” – Iaşi.
El a fost ales primar al oraşului Moineşti din judeţul Bacău din partea PC şi a obţinut al doilea mandat în 2012.
Aviz pozitiv în comisie pentru Ioan Deneş, ministrul propus al apelor şi pădurilor
Ioan Deneş, propus ministrul apelor şi pădurilor, a primit, luni, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 15 voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”.
Aviz pozitiv în comisie pentru Sorina Pintea, ministrul propus pentru Sănătate
Sorina Pintea, ministrul propus pentru Sănătate, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 19 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” şi trei abţineri. Actual manager al Spitalului Judeţean Baia Mare, Sorina Pintea, este propunerea PSD pentru preluarea mandatului de la Sănătate.
Potrivit site-ului Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, Sorina Pintea, propunerea PSD pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, este managerul spitalului de la începutul anului 2017. Pintea a mai fost la conducerea unităţii medicale în perioada 2013-2016, dar în urma alegerilor parlamentare, aceasta a ajuns senator pe listele PSD. La scurt timp, în februarie 2017, şi-a dat demisia din postura de senator pentru a se reîntoarce la conducerea spitalului judeţean din Baia Mare, vacantarea postului fiind aprobată de Senat cu 104 voturi „pentru”.
În 2009-2013, Pintea a fost manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare.
Petre Daea, propus ministru al agriculturii, avizat pozitiv în comisiile parlamentare
Petre Daea, propus ministru al agriculturii, a primit, luni, aviz pozitiv în Comisiile reunite de agricultură ale Parlamentului, cu 21 de voturi ”pentru”, 10 ”împotrivă”, neînregistrându-se nicio abţinere.
Petre Daea a declarat, în şedinţa comisiilor reunite, că va avea ca obiective acordarea la timp a subvenţiilor pe care fermierii sunt îndreptăţiţi să le primească, creşterea absorbţiei de fonduri europene şi reabilitarea sistemului de irigaţii.
Ministrul propus pentru portofoliul agriculturii, Petre Daea, a susţinut vineri, după şedinţa CEx, că noul Guvern va fi foarte bun, iar că validarea sa în funcţia de ministru se va face în Parlament. Întrebat cum crede că va fi noul Guvern, Daea a răspuns: „Foarte bun. Din toate punctele de vedere. Şi celelalte au fost bune, dar din ce în ce mai bune”.
În ceea ce priveşte anul agricol, Daea a precizat că speră să fie unul bun. „E o vreme bună, după cum vedeţi, sperăm într-un an agricol bun şi totul va fi bine”, a subliniat Petre Daea.
Aviz pozitiv în comisie pentru Nicolae Burnete, ministrul propus al Cercetării
Nicolae Burnete, propus ministrul Cercetării, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 20 de voturi „pentru”, 11 împotrivă şi o abţinere. Nicolae Burnete, propus de PSD pentru funcţia de ministru al Cercetării, este preşedintele Senatului Universităţii Tehnice Cluj-Napoca (UTCN) şi director al Departamentului de Autovehicule Rutiere şi Transporturi din cadrul Facultăţii de Mecanică.
Nicolae Burnete s-a născut în 4 iunie 1960 la Roşia de Secaş, judeţul Alba, şi a absolvit în 1985 Institutul Politehnic Cluj-Napoca, specializarea Mecanică Agricolă, ca şef de promoţie, iar din anul 2001 este profesor universitar la UTCN. În perioada 2004 – 2012 a fost decan al Facultăţii de Mecanică al universităţii clujene, iar în perioada 2012 – 2013 a deţinut funcţia de director general adjunct în Ministerul Educaţiei Naţionale.
Din anul 2013 ocupă funcţia de director al Departamentului de Autovehicule Rutiere şi Transporturi al Facultăţii de Mecanică din cadrul UTCN, fiind, totodată, din 2016, şi preşedinte al Senatului universităţii. De-a lungul carierei, Nicolae Burnete a urmat diverse stagii de specializare şi documentare în Franţa şi Germania.
Pe lângă cariera didactică, Burnete este şi expert tehnic judiciar în mai multe specializări. În ceea ce priveşte lucrările didactice şi ştiinţifice, Nicolae Burnete are 16 lucrări didactice, 160 lucrări ştiinţifice elaborate şi 143 publicate, 49 contracte de cercetare tehnico-ştiinţifică (director sau membru în colectiv). Ca hobby-uri, Burnete a trecut în CV-ul său că este pasionat de sport – tenis, fotbal, baschet, îi place literatura SF, dar este atras şi de domeniul construcţiilor şi amenajărilor. Este căsătorit şi are doi copii.
În anul 2012, Nicolae Burnete a făcut parte din Consiliul Naţional de Etică al Ministerului Educaţiei care a analizat un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta.
Lucian Şova, validat ca ministru al transporturilor de comisiile reunite din Parlament
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe Lucian Şova, candidatul PSD la funcţia de ministru al Transporturilor, cu 32 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”.
Printre priorităţile enumerate la şedinţa de audiere, Lucian Şova a menţionat accelerarea proceselor de atribuire a contractelor de infrastructură, dar şi activarea unei relaţii mai bune cu subordonaţii din minister. „De multe ori, miniştrii sunt conduşi de subordonaţi, de către cei pe care ei ar trebui să-i conducă. Experienţa mea, inclusiv la Ministerul Comunicaţiilor, arată că, dacă subordonaţii găsesc în ministru o persoană care îşi asumă responsabilităţile, atunci ei sunt gata să-l urmeze”, a spus Şova.
El a mai arătat că, pentru accelerarea proiectelor de infrastructură, „am să-l rog pe ministrul justiţiei, să stabilim ca la Curtea Supremă de Justiţie contestările proiectelor de infrastructură să se rezolve cu celeritate”. De asemenea, Şova a spus că „vom deschide mai multe proceduri, astfel încât, dacă unele sunt în contestare sau în diverse faze în justiţie, măcar să meargă celelalte”.
Întrebat despre „proiectul Bechtel”, Lucian Şova a spus: „oricât de mult ne-ar fi costat, trebuia făcut – ar fi fost mai ieftin decât ne costă acum faptul că nu e terminat”.
Lucian Şova este la al doilea mandat după cel de la Comunicaţii. Anterior mandatului de la Comunicaţii, Şova a avut mai multe poziţii în cadrul companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor. Lucian Şova, în vârstă de 47 de ani, este, în prezent, la al doilea mandat ca deputat. Primul mandat a fost în perioada 2012-2016, când a fost secretar în Comisia pentru transporturi şi infrastructură. Şova a absolvit un curs în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Carol I.
În perioada septembrie 2010 – decembrie 2012 a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Bacău. În aceeaşi perioadă a ocupat funcţia de consilier al managerului general în cadrul companiei de transport Cominfortrans, din Bacău, post pe care l-a mai ocupat în perioada august 2005 – februarie 2009. Timp de un an, din octombrie 2009 până în aceeaşi lună din 2010, Şova a fost consilier personal al ministrului economiei. Anterior, în perioada martie 2009 – octombrie 2009, a ocupat funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei.
Lucia Şova a fost director general în cadrul Departamentului Transporturi Rutiere din Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în perioada ianuarie 2002 – iulie 2005. Deputatul a fost director general adjunct în cadrul Autorităţii Rutiere Române din Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, în perioada mai 2001 – ianuarie 2002. Anterior, din ianuarie 2001 până în mai 2001, fusese consilier personal al ministrului transporturilor.
Aviz pozitiv în comisia parlamentară pentru George Ivaşcu, propus la Ministerul Culturii
George Ivaşcu a primit luni aviz pozitiv, în comisia parlamentară, după audierea sa pentru funcţia de ministru al culturii. George Ivaşcu a primit 16 voturi pentru şi 7 împotrivă.
George Ivaşcu este actor, regizor, dar şi manager şi fondator al Teatrului Metropolis din Bucureşti, fiind un susţinător şi promotor al tinerei generaţii de creatori. Născut pe 15 februarie 1968, în Bucureşti, George Ivaşcu a absolvit cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1993, la clasa lui Gelu Colceag, şi a jucat apoi pe scenele celor mai importante teatre din Capitală şi din ţară. În 1993, a fost angajat la Teatrul de Comedie, apoi, în 1996, la Teatrul Naţional “I. L. Caragiale” Bucureşti (TNB). Este conf. univ. dr. la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din Bucureşti.
Ivaşcu s-a impus ca actor şi regizor, iar, în ultimii zece ani, ca manager cultural, fiind din 2007 fondatorul şi managerul Teatrului Metropolis din Bucureşti. În calitatea sa de manager cultural s-a impus ca promotor şi susţinător al tinerei generaţii de creatori, în egală măsură fiind preocupat de păstrarea memoriei artiştilor consacraţi de teatru şi film din România, iniţiind proiectul Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Este, de asemenea, iniţiatorul cotidianului online de cultură Ziarul Metropolis.
Aviz pozitiv în comisie pentru Graţiela Gavrilescu, propusă vicepremier şi ministrul mediului
Graţiela Gavrilescu, propusă vicepremier şi ministrul mediului, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 18 de “voturi” pentru şi şase “împotrivă”. Graţiela Leocadia Gavrilescu, propunerea Cabinetului Dăncilă pentru viceprim-ministru şi ministru al Mediului, s-a născut la 24 iunie 1966, la Bucureşti.
În perioada 1990 – 1994 a fost inginer chimist-tehnolog prelucrarea cauciucului la SC ARPACOR SA Bucov, apoi timp de doi ani a fost responsabil toxicologie şi protecţia mediului la aceeaşi firmă, iar din 1996 până în 2004 a fost director general al societăţii.
Între 2003 şi 2004 a fost preşedinte PUR Ploieşti, din 2004 a fost membru al PNL Prahova, iar din martie 2011 vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a PNL. În intervalul 2004-2007 a fost viceprimar al municipiului Ploieşti. La Congresul PLR din 1-2 august 2014, când a fost ales preşedinte Călin Popescu-Tăriceanu, Graţiela Gavrilescu a fost aleasă şi ea unul dintre cei 19 vicepreşedinţi ai formaţiunii. După transformarea grupului parlamentar PC în PC – PLR şi devenit ulterior ALDE, ea a devenit membră a acestui grup.
Viorel Ştefan, validat de comisiile reunite din Parlament pentru funcţia de vicepremier
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcţia de vicepremier, Viorel Ştefan – fost ministru de Finanţe – cu 41 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”.
„De ce eu? Am multă experienţă”, şi-a început Viorel Ştefan discursul pentru a primi validarea ca vicepremier. „Am activat în economia reală, am condus procese de restructurare de întreprindere, de listare pe Bursa de Valori, am condus procese economice de toate felurile (…) Am fost implicat când s-au înfiinţat Bursa Română de Mărfuri, Bursa de Valori Bucureşti, instituţiile pieţei de capital, CNVM”, a spus Viorel Ştefan.
Referindu-se la mandatul de la Finanţe (deţinut în perioada ianuarie-iulie 2017), Viorel Ştefan a menţionat că „această experienţă m-a ajutat să înţeleg ce se întâmplă în interiorul sistemelor birocratice”.
Printre priorităţile mandatului său ca vicepremier, Viorel Ştefan a menţionat adoptarea Codului Economic, constituirea Casei de Comerţ, tehnologizarea administraţiei publice „după modelul Parlamentului European” şi unele investiţii în infrastructura culturală, pentru aniversarea Centenarului (Muzeul de Istorie a României, Muzeul Naţional de Artă, o sală polivalentă etc.) şi investiţii în 15 centre regionale de Arhivă, la nivelul fiecărei Curţi de Apel, ca şi sprijinirea producţiei agricole „la sortimentele deficitare”.
Întrebat de ce a fost modificat Codul Fiscal de peste 260 de ori în anul 2017, Viorel Ştefan a explicat că multe din aceste modificări au fost „în sensul relaxării şi simplificării regimului taxelor şi impozitelor”, lucru care „conform articolului 4 din Codul Fiscal se poate face fără a eluda termenele prevăzute pentru dezbaterea publică”.
Viorel Ştefan este membru al PSD de 25 de ani. Timp de 12 ani, din 1996 până în 2008, a fost senator PSD şi de atunci este deputat, fără întrerupere. Între 2000 şi 2004 a condus Comisia de Buget-finanţe de la Senat şi a fost ministru de Finanţe în 2017, în guvernul Grindeanu. S-a născut pe 26 iulie 1954 în localitatea Mitoc, judeţul Botoşani. Este căsătorit şi are trei copii.
De profesie economist, Viorel Ştefan a terminat Facultatea de ştiinţe economice de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Înainte de Revoluţie, a fost economist şi şef serviciu la NAVROM Galaţi. Între anii 1991-1996, Viorel Ştefan a ocupat funcţia de director general la Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi. Între anii 1995 şi 2001 a fost preşedintele Asociaţiei Armatorilor şi Operatorilor Portuari Fluviali din România.
Aviz pozitiv în comisie pentru Mihai Fifor, ministrul propus pentru Apărare
Mihai Fifor, ministrul propus la Ministerul Apărării Naţionale (MApN), a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 21 de “voturi” pentru şi 8 “împotrivă”.
Mihai-Viorel Fifor, propus ministru al Apărării, a condus şi ministerul Economiei, în subordinea căruia se află mai multe companii naţionale de armament care au negociat în ultima vreme contracte cu firme străine interesate să producă echipamente militare în România.
În Parlament, în 2017 a condus Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, comisia de Transporturi, iar în martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana.
Absolvent de filosofie şi cu doctorat în antropologie socială, el a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis în 2015, când premierul de atunci Victor Ponta l-a propus ca ministru al transporturilor. El a absolvit în 2009 cursul “Securitate şi buna guvernare” la Colegiul Naţional de Apărare, precum şi Colegiul Naţional de Afaceri Interne. Mihai Fifor a fost şi senator de Dolj.
Bogdan Trif, validat de comisiile reunite din Parlament ca ministru al Turismului
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv, Industrii şi servicii, din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcţia de ministru al turismului, Bogdan Trif, cu 38 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.
La audieri, Bogdan Trif a menţionat că priorităţile sale sunt adoptarea Legii turismului (asupra căreia s-a desfăşurat, în 2017, o sesiune de dezbatere publică) şi elaborarea unei noi strategii pentru turism, iar ca temă principală din Master Planul de Turism a menţionat definitivarea domeniului schiabil Făgăraş. Domeniul are „peste 150 de kilometri de pârtie unde zăpada persistă peste 200 de zile pe an”, a spus viitorul ministru. De asemenea, Trif a menţionat că turismul este afectat de un deficit de forţă de muncă de peste 40% şi a arătat că va constitui un Centru Naţional de Învăţământ pentru Turism, în vederea instruirii de personal pentru hoteluri şi unităţi turistice.
Bogdan Trif s-a născut în 28 aprilie 1977, are 41 de ani şi este căsătorit. Înainte de a fi propus pentru funcţia de ministru al turismului, Bogdan Trif a fost comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, unde lucrează din 31 martie 2016. Anterior, Bogdan Trif a fost director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu, în această instituţie lucrând din 2004, când s-a angajat pe postul de consilier.
Bogdan Trif este absolvent al Facultăţii de Agronomie, în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, fiind inginer. A urmat un program de masterat la Facultatea de Ştiinţe Ecologice şi altul de Managementul Securităţii, Sănătăţii şi Relaţiilor de Muncă, la Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth”, din Sibiu.
În perioada 2009-2012, Bogdan Trif a urmat şi cursurile Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii Alma Mater Sibiu. Din aprilie 2017, Bogdan Trif este şi preşedinte al PSD Sibiu, acesta schimbându-l din funcţie pe Ovidiu Sitterli, în acel moment deputat PSD.
Carmen Dan a primit aviz pozitiv ca ministru al afacerilor interne
Carmen Dan, ministrul propus pentru Afaceri Interne, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 20 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă”.
Alături de Carmen Dan, la audierea în comisia de specialitate au mai fost prezenţi şeful Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, dar şi comandantul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş.
Radu Oprea, validat de comisiile reunite din Parlament ca ministru pentru Mediul de Afaceri
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD la funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Oprea, cu 32 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.
La dezbaterile pentru validare, Radu Oprea a ţinut să precizeze că a activat în mediul de afaceri „de la o microîntreprindere, în 1990, până la o firmă care se încadrează la categoria mari contribuabili”. „Sunt dintre cei care n-am dormit în nopţile de 24-25 că trebuie să-şi plătească dările la stat” (în fiecare lună, data de 25 este termenul de declarare şi plată a taxelor şi impozitelor – n.r.).
Întrebat despre programul Startup Nation, în speţă despre faptul că unii câştigători ai programului oferă pe platforma OLX proiectele eligibile în loc să le dezvolte, Radu Oprea a răspuns că acestea sunt „cazuri izolate” asupra cărora încă nu e cazul să se insiste. „Am avut unele discuţii, dacă e corect să se limiteze creativitatea încurajată prin acest program şi am stabilit că nu e cazul. Dacă ceea ce spuneţi, cu vânzarea proiectelor pe OLX, devine un fenomen, dacă atinge un prag, poate va trebui să impunem unele limitări, dar deocamdată sunt câteva cazuri izolate”, a spus viitorul ministru pentru Mediul de Afaceri.
Radu Ştefan Oprea este senator la primul mandat şi a fost prefectul judeţului Prahova. Oprea este cunoscut drept fondator al firmelor Urban, cu diverse domenii de activitate, de la construcţii la reparaţii electrice şi consultanţă. În declaraţiile de avere, depuse ca senator, Radu Oprea a notat că deţine părţi sociale sau a acordat împrumuturi mai multor firme, printre care şi unele din grupul Urban.
Oprea a fost trimis în judecată, alături de Mihail Ştefănescu şi firmele Urban Electric şi ICIM, pentru evaziune fiscală şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, prejudiciul produs în acest caz fiind de peste 220.000 de lei. Oprea a precizat, în faţa parlamentarilor, la şedinţa de validre, că are „cazierul imaculat”.
Aviz pozitiv în comisie pentru Ana Birchall, propusă vicepremier
Ana Birchall, propusă vicepremier pentru implementarea parteneriatelor internaţionale, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 16 voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi o abţinere. Audierea Anei Birchall a durat aproximativ 30 de minute.
„Misiunea mea principală este de a implementa parteneriatele existente”, a declarat Birchall, la ieşirea de la comisie.
Ana Birchall a ocupat postul de ministru al afacerilor europene în Executivul Grindeanu, dar a fost şi consilier al lui Victor Ponta, pe vremea când acesta era premier.
Aviz pozitiv în comisie pentru Victor Negrescu, ministrul propus pentru Afaceri Europene
Victor Negrescu, ministrul propus pentru Afaceri Europene, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 18 voturi “pentru” şi 10 “împotrivă”. Audierea lui Victor Negrescu a durat în jur de 30 de minute.
Licenţiat în ştiinţe politice la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, Negrescu deţine un MBA la ASE şi CNAM Paris, precum şi un Master în Afaceri Europene şi Internaţionale la IEP Grenoble.
Aviz pozitiv în comisie pentru Teodor Meleşcanu, ministrul propus pentru Ministerul de Externe
Teodor Meleşcanu, propus pentru Ministerul de Externe, a primit, luni dimineaţă, aviz pozitiv în comisia de specialitate din Parlament, cu 14 voturi „pentru” şi 8 „împotrivă”.
Teodor Meleşcanu, propus pentru Ministerul de Externe, a mai deţinut această funcţie atât în Guvernul Văcăroiu (1992 -1996) şi în Guvernul Ponta (14-28 noiembrie 2014), în contextul scandalului alegerilor din diaspora, Meleşcanu fiind director al SIE şi de patru ori senator.
Teodor Meleşcanu a fost şi ministru al apărării (2007), în Guvernul Tăriceanu, dar şi ministru interimar al justiţiei, timp de o lună, pe fondul scandalului privind numirea Noricăi Nicolai.
Teodor Meleşcanu are 75 de ani, fiind născut în Brad, judeţul Hunedoara. El a absolvit Facultatea de Drept a Universtităţii Bucureşti, în anul 1964, iar în anul 1973 Universitatea de la Geneva i-a oferit titlul de doctor în Drept Internaţional. Acesta a lucrat în cadrul MAE, începând cu anul 1966, iar în 1898 făcut parte din Misiunea Permanentă a României de pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite. Teodor Meleşcanu a fost senator în judeţul Prahova, pe listela PDSR, însă, a demisionat în anul 1997 după ce a fondat Alianţa pentru România, în iunie 1997, preluând conducerea formaţiunii în luna decembrie a aceluiaşi an. În ianuarie 2002, Alianţa pentru România a fuzionat cu PNL, iar Teodor Meleşcanu a devenit prim-vicepreşedinte al PNL. Meleşcanu obţine un nou fotoliu parlamentar la alegerile din noiembrie 2004, când este ales senator de Prahova, pe listele Alianţei D.A. În contextul remanierii guvernamentale din 5 aprilie 2007, Teodor Meleşcanu devine ministru al Apărării naţionale în Guvernul Tăriceanu. Meleşcanu obţine al treilea mandat de senator, în anul 2008, tot în judeţul Prahova, pe listele PNL. În februarie 2012 Meleşcanu preia condcerea Serviciului de Informaţii Externe, funcţie din care demisionează în anul 2012 pentru a reveni în politică.
La alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, acesta obţine doar 1% din voturile electoratului, luând decizia să îl susţină în al doilea tur pe candidatul PSD la preşedinţie, Victor Ponta, câteva zile mai târziu fiindu-o oferit şi un post de consilier în staff-ul social-democratului. Teodor Meleşcanu este ministru de externe, în locul lui Titus Corlăţean, în contextul scandalului privind cozile de la urnele de vot din diaspora, păstrând portofoliul doar pentru câteva zile.
După înfrângerea suferită de Victor Ponta în alegerile prezidenţiale, Meleşcanu a făcut parte timp de un an din staff-ul acestuia, fiind unul dintre consilierii social-democratului. La începutul anul 2016 Teodor Meleşcanu se încrie în ALDE şi câştigă un nou mandat de senator la alegerile din 11 decembrie.
Ministrul energiei, Anton Anton, a fost validat de comisiile reunite din Parlament
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul ALDE, Anton Anton, pentru funcţia de ministru al energiei, cu 44 de voturi „pentru” şi 13 „împotrivă”.
Anton Anton a vorbit despre importanţa proiectului hidroenergetic Tarniţa (o premieră în discursurile miniştrilor Energiei din ultimii ani), arătând că „nimeni în regiune nu mai are această capacitate de socare şi regularizare prin pompaj a energiei”.
Pe de altă parte, „actuala strategie energetică, elaborată prin anul 2007, este doar o colecţie de texte care conţin multe dorinţe puse la un loc, dar la Ministerul Energiei se lucrează la o nouă strategie”, a menţionat Anton Anton.
Referitor la proiectul microhidrocentralelor de pe Defileul Jiului, blocat printr-o decizie judecătorească recentă, viitorul ministru al Energiei a spus că „va lupta” pentru reluarea activităţilor din zonă. „Am citit cu mare neplăcere că investiţiile de pe Jiu au fost stopate – şi nu numai atât, s-a cerut întoarcerea la stadiul în care a fost înainte de a începe construcţiile. După părerea mea de inginer, acest lucru nu se mai poate face. Ministerul Energiei va lupta ca în cel mai scurt timp să repunem în funcţiune capacităţile de acolo – desigur, conform cu normele de protecţie a mediului”, a spus acesta.
Anton Anton s-a născut pe 22 decembrie 1949, la Timişoara. A mai îndeplinit funcţia de ministru, deţinând mandatul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în Guvernul Tăriceanu. Anton Anton a urmat cursuri universitare la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara (1967-1972), obţinând titlul de inginer, apoi a efectuat studii postuniversitare de informatică şi matematică pentru cercetare, la Universitatea Bucureşti (1973-1974), curs de specializare ca bursier Fullbright la Johns Hopkins University din Baltimore (1977) şi apoi studii de doctorat la Institutul de Construcţii din Bucureşti (1977-1986), obţinând titlul ştiinţific de doctor inginer. După absolvirea facultăţii a fost selectat pentru a rămâne în învăţământul superior la Catedra de Hidraulică şi Protecţia Mediului a Institutului de Construcţii din Bucureşti (astăzi Universitatea Tehnică de Construcţii). A desfăşurat activitate didactică şi de cercetare şi a fost şeful Laboratorului de Hidraulică (1972-2003).
Membru al PNL din anul 1995, profesorul Anton Anton a fost numit în anul 2005 în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării. A fost numit, apoi, preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică din cadrul MEdCT (2006-2008). În octombrie 2008, Anton Anton a fost propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei, Cercetării şi Tineretului în Guvernul Tăriceanu.
Din declaraţiile sale de avere reiese că Anton Anton are un apartament în Timişoara, moştenit, şi două case, una în Alba Iulia, moştenită, alta în Voluntari, construită. Are două maşini, cumpărate în 2011 şi 2014. Din 2016 este pensionar. A obţinut venituri din pensie de 9.126 de lei. Din salariul de profesor a obţinut, în 2017, 180.000 de lei.
Andruşca, despre punerea în aplicare a obiectivelor: Este trecut în programul de guvernare
Ministrul propus al economiei, Dănuţ Andruşca, a enumerat, luni, după ce a fost validat din comisiile de specialitate din Parlament, câteva priorităţi, însă, la întrebările jurnaliştilor despre modul în care le va pune în aplicare, el a evitat să răspundă – ”este trecut în programul de guvernare”.
”Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru dezvoltarea economiei româneşti, dar un rol important va avea pentru… în cadrul economiei… Îmi cer scuze că sunt emoţionat. O a doua propunere şi susţinere din partea mea va fi pentru crearea de noi locuri de muncă, dar noi locuri de muncă mai bine plătite”, a spus după audieri Dănuţ Andruşca.
Jurnaliştii au întrebat cum va crea noi locuri de muncă, Andruşca a indicat sec: ”Este trecut în programul de guvernare. Nu vreau să intrăm în detalii”. ”O a treia viziune este pentru susţinerea tuturor producătorilor”, a continuat Andruşca.
Jurnaliştii au insistat: ”Cum?, întrebare la care ministrul propus pentru Economie a răspuns ”Prin programul de guvernare. Aveţi toate datele”. El a mai spus că mai multe detalii va oferi ulterior.
Aviz pozitiv în comisie pentru Rovana Plumb, ministrul propus al Fondurilor Europene
“Până în anul 2020, obiectivul este de avea o rată de absorbţie de 72,5% din totalul alocării, adică 30 de miliarde de euro, iar până în 2023 să avem 100% din total alocare”,a declarat, în timpul audierilor, ministrul propus pentru Fonduri Europene.
Rovana Plumb a afirmat că priorităţile mandatului său vor fi să ceară la rambursare Comisiei Europene suma de 1,7 miliarde de euro, să deschidă toate liniile de finanţare, beneficiarii şi să îi asiste pe toată perioada de implementare a proiectelor. Ministrul propus a precizat că în luna februare va lansa un apel către toţi beneficiarii, astfel încât aceştia să poată transmite către minister planuri de simplificare, în special, în ceea ce priveşte sistemul informatic MySMIS.
Plumb a afirmat că va deschide linii de finanţare în Educaţie şi va lasa în luna februarie apeluri prin care vor fi acordate burse atât studenţilor din mediile defavorizate, cât şi burse doctorale, în valoare de de 400 de euro/student. Totodată, ministrul a precizat că până la sfârşitul lunii februarie va transmite Comisiei Europene un plan pentru a evita dezangajarea de fonduri euro.
România are la dispoziţie pentru perioada 2014 – 2020 o alocare de 42,3 miliarde de lei care este asigurată prin instrumente prin fondurile europene structurale, atât prin Politica de Coeziune, cât şi prin Politica Agricolă Comună, a mai precizat Plumb.
“Ţinta noastră faţă de cele 42,5 miliaude de euro este ca peste 30 de miliarde de euro să intre în România, adică 75%, iar 100% până la finalul perioadei de programare, adică până în 2023”,a spus ministrul propus.
Audierea a durat aproximativ 40 de minute.
Potrivit informaţiilor postate pe site-ul Camerei Deputaţilor, Rovana Plumb s-a născut în Bucureşti, pe 22 iunie 1960. Este căsătorită şi are doi copii.În 1984 a absolvit Facultatea Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, iar în 2004 îşi ia doctoratul în Managementului sistemelor industriale. În perioada 1987 – 2003 aurmat cursuri de perfecţionare în ţară şi în străinătate în domeniul managementului, protecţia consumatorului şi impactul asupra mediului. Şi-a început activitatea profesională în anul 1987. Astfel, în perioada 1984 – 1992 a fost inginer stagiar la SC Miraj Bucureşti, iar între anii 1992-1994 a ocupat funcţia de director comercial la aceeaşi societate. Între 1995 şi 2000 a fost preşedintele SC Gerovital Cosmetics Bucureşti. Din 2001 , timp de trei ani a fost secretar de stat, Preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, iar între 2005 şi 2007 a fost deputat. În anul în care România a aderat la UE şi până în luna mai a lui 2012 a fost deputat în Parlamentul European, iar ulterior a ocupat portofoliul de la Ministerul Mediului şi Pădurilor.
Este membru al PSD din 1994, iar între anii 2003 şi 2005 a fost secretar general, Organizaţia de Femei a PSD, ocupând de-a lung timpului diferite funcţii în cadrul partidului. A fost decorată cu Ordinul naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
Ministrul economiei, Dănuţ Andruşcă, a fost validat de comisiile reunite din Parlament
Comisiile permanente pentru Politică economică, reformă şi privatizare, respectiv Industrii şi servicii din Parlament l-au validat, luni, pe candidatul PSD pentru funcţia de ministru al Economiei, Dănuţ Andruşcă, cu 42 de voturi „pentru” şi 18 „împotrivă”.
La şedinţa de validare, Dănuţ Andruşcă a citat o serie de pasaje din noul program de guvernare, vorbind despre Codul Economic (care „va fi în dezbatere parlamentară în anul 2018”), Fondul Suveran de Investiţii, actualizarea Legii redevenţelor şi constituirea Casei de Comerţ. Referindu-se la Legea Redevenţelor, Andruşcă a spus că un proiect normativ va fi transmis spre avizare „la sfârşitul lunii februarie”.
Dănuţ Andruşcă, în vârstă de 49 de ani, a fost propus de PSD pentru a prelua funcţia de ministru al Economiei, luându-i locul lui Gheorghe Şimon.
El a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr. 29 Neamţ, în anul 2016. Activitatea sa parlamentară consemnează o singură moţiune depusă şi 46 propuneri legislative iniţiate, din care 3 promulgate ca legi.
Anterior, Dănuţ Andruşcă a fost preşedinte al Consiliului de Administrare al Conversmin şi administrator special al Cupru Min. El a ocupat funcţia de director general la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), unde a fost şi administrator special. A fost demis din funcţia de administrator special în aprilie 2014, în urma unui raport al Corpului de Control al ministrului Energiei de atunci, Răzvan Nicolescu. „Astăzi l-am demis pe administratorul special Dănuţ Andruşca, pentru că mi se pare imoral să aibă un venit lunar net de 20.000 lei, în condiţiile în care RAAN este în insolvenţă”, declara Nicolescu, la acel moment.
Dănuţ Andruşcă a obţinut licenţa ca economist în anul 2001, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Facultatea de Ştiinţe Economice.
R.D.