Specialiștii din Ministerul Transporturilor (MT) întârzie metodologia de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind transferul a 13 unităţi sanitare din subordinea instituției în cea a Ministerului Sănătăţii, precum şi desfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a MT şi preluarea activităţii acesteia de către Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate.
Chiar dacă au trecut mai bine de două luni de la trecerea spitalelor CFR în subordinea Ministerului Sănătății, activitatea policlinicilor (ambulatorii de specialitate) este blocată. Surse din cadrul spitalelor CFR ne-au declarat că salariile angajaților au întârziat aproape trei săptămâni.
„În data de 28 februarie a fost publicată, în Monitorul Oficial, ordonanța privind trecerea spitalelor CFR de la Transporturi în subordinea Ministerului Sănătății. După două luni, în 28 aprilie, a intrat ordonanța în vigoare. Lipsesc metodologia și normele de aplicare a acestei ordonanțe. De mai bine de o lună nu se eliberează rețete, pentru că nu este încheiat contractul cu Direcțiile de Sănătate Publică. Nu se eliberează rețete petru pacienții de la psihiatrie, oftamologie sau neorulogie. Conducerea Ministerului Transporturilor se joacă cu viețile pacienților spitalelor CFR”, ne-au declarat sursele citate.
Președintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, Denisa Popovici, a confirmat pentru Sursa Zilei blocajul activității în cadrul policlinicilor. „
Doar trei cabinete funcționează – medicină internă, dermatologoe și diabet. Sute de pacienți de la psihiatrie, ORL, oftamologie și neurologie sunt afectați de întârzierea oficialilor Ministerului Transporturilor privind normele de aplicare a ordonanței. Pacienții trebuie să se adresesze altor policliniciâ
Denisa Popovici
liderul sindicatelor din Spitalele CFR
Alexandru Maghiar