Persoanele infectate cu noul coronavirus care nu au simptomele bolii vor putea fi carantinate într-un hotel în viitorul apropiat, nu vor mai fi tratate în spital, scrie stiripesurse.ro. Informația a fost confirmată, miercuri, de ministrul Nelu Tătaru, care se află la a doua încercare de a reglementa tratamentul extraspitalicesc pentru bolnavii asimptomatici. Săptămâna trecută, un ordin care prevedea tratamentul acasă a fost modificat la distanță de câteva ore după publicarea în Monitorul Oficial.
Ministerul Sănătăţii anunţă că lucrează deja la o procedură în acest sens. Un medic infecţionist sau unul de familie ar putea monitoriza starea de sănătate a persoanei asimptomatice.
„Mâine (joi – n.r.) sperăm să avem o procedură şi să o validăm, încă nu e dat drumul, încă avem capacitate în spitale (…) Sunt variante, fie spitalele COVID să aibă extensie în spaţiile de carantină şi tot ei să facă monitorizarea, fie cu medicii de familie, sunt mai multe discuţii, dar deocamdată nu s-a decis”, a declarat dr. Nicolae Dragoş Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, explică modul în care această carantinare ar putea fi făcută.
„Formele uşoare şi medii merg până în 5.000 – 5.500. Sunt momente în care evaluăm fiecare caz în parte, şi în momentul în care fiecare unitate spitalicească decide că nu are niciun pericol de a fi trecut în acest tampon sau sub supraveghere înainte de a fi trecuţi la domiciliu, atunci vom face şi acest pas”, a spus Tătaru.
Medicul Rodica Tănăsescu afirmă că scopul acestei măsuri este de a limita răspândirea virusului.
„Scopul aproape cu certitudine al acestei măsuri nu este acela de a îngriji aceşti pacienţi, pentru că ei nu au semne de boală, ci, pe de o parte, pentru a monitoriza evoluţia lor, dar mai ales pentru a limita împrăştierea virusului, pentru că, dacă ar fi lăsaţi acasă, evident majoritatea ar fi în contact cu ceilalţi membri ai familiei care pot fi la risc”, spune medicul Rodica Tănăsescu.
Până când carantinarea se va putea face în alt loc, cei infectați sunt internați în spital, chiar dacă sunt asimptomatici.
„Este inimaginabil, suntem singurii în această lume care internăm pacienţi infectaţi non simptomatici şi îi ducem undeva într-un spital unde se vor infecta mai rău (…). Dacă stăm permanent cu cineva grav bolnav care emite mult virus în atmosferă, sigur că şi şansele noastre sunt mai reduse”, spune chirurgul Marius Uscatu.
În Franţa, de exemplu, mai mulţi medici se folosesc de o platfomă online dedicată iniţial pacienţilor bariatrici şi pe care au transformat-o rapid pentru a-i monitoriza de la distanţă pe pacienţii care au forme uşoare, dar şi pe cei gravi, care au fost externaţi.
„Acest sistem presupune ca pacientul, în autonomie, sau fiind acompaniat de către asistenta liberală, să răspundă la chestionare pregătite de către echipa medicală, şi care sunt declanşate la momente speciale şi care sunt vizibile în agenda tuturor actorilor, atât a medicilor, cât şi a pacientului”, a explicat dr. Anca Montaigner, medic primar endocrinologie, diabet, nutriţie şi boli metabolice la Centre Hospitalier Bretagne Atlantique.
În funcţie de răspunsurile obţinute, pacienţii şi specialiştii care monitorizează pacienţii primesc în timp real un mesaj care îi ghidează în decizii. Pacientul şi medicul îşi pot trimite unul altuia documente medicale, precum rezultatele analizelor sau reţete. Se poate face şi teleconsultaţie prin aceeaşi platformă. În acest mod, locurile în spitale sunt păstrate pentru cazurile severe.